in

Moordverdachte Wim S. : ‘Ik heb niets te maken met de dood van Heidy’

Wim S. (45), die verdacht wordt van de moord op zijn partner Heidy Goedhart in 2010, zegt nog steeds niets met haar dood te maken te hebben.

Bij het gerechtshof in Den Haag verklaarde S. maandag dat hij al elf jaar ten onrechte verdachte is.

“Ik hoop dat de dag komt dat hier iemand anders zit die verantwoordelijk is voor de dood van Heidy. Dit doet iedere dag pijn, ook voor mijn gezin, ik wil gerechtigheid.”

Volgens het Openbaar Ministerie heeft S. na de moord een inbraak in scène gezet om te verhullen dat hij de moeder van zijn kinderen thuis in Kaatsheuvel om het leven heeft gebracht.

S. had destijds relatieproblemen en kreeg een nieuwe vriendin. “Ik was er nog niet uit hoe het verder zou moeten. Ik zat in de twijfel”, zei S. op vragen van het hof.

”Ik loog puur en alleen voor het geld, om uit de schulden te komen.”
– Moordverdachte Wim S.

Lees ook  Man (44) die vrouw poep van eigen kinderen liet eten voor jaren de cel in

‘Ik loog voor het geld’
S. werd in september 2014 in het Spaanse Marbella door undercoveragenten verleid tot een moordbekentenis.

Ze legden hem in de watten en boden hem een goedbetaalde baan aan bij een fictief IT-bedrijf, die hij kon krijgen als hij zou bekennen.

De mannen zouden dan wel zorgen dat iemand anders voor de moord zou opdraaien. De toen werkloze S. bekende onder druk.

Hij had schulden van tienduizenden euro’s, vertelde hij het hof. “Ik loog puur en alleen voor het geld, om uit de schulden te komen.”

Verhalen over criminele zaken van zijn nieuwe collega’s maakten de sfeer grimmig. S. kreeg klussen waarvan hij wist dat het geen zuivere koffie was.

Zo verwijderde hij een video van een misdrijf van een laptop. “Ik vreesde dat ik zou eindigen in een kuil in de heuvels rond Marbella”, zei S. “Ik kreeg angst dat ik te veel wist van de organisatie.”

Lees ook  Vader misbruikt dochter: Was leuk zolang het duurde

Iedereen met een strafblad werd volgens S. ‘geholpen’. “Toen heb ik maar een leugen verteld om er een beetje bij te horen, zodat ik de garantie zou hebben op werk. Ik had dat inkomen nodig.”

Veroordeeld tot twintig jaar
Op basis van zijn ‘moordbiecht’ is S. door het hof in Den Bosch veroordeeld tot twintig jaar cel. De zaak wordt deze week overnieuw gedaan door het gerechtshof in Den Haag, na kritiek van de Hoge Raad over de toegepaste undercoveroperatie. Die heeft mogelijk de verklaringsvrijheid van de verdachte aangetast.

Die methode van de politie staat bekend als de Mr. Big-methode. Over de risico’s die daarmee gepaard gaan komt maandagmiddag rechtspsycholoog Eric Rassin naar het hof in Den Haag. Volgens hem kan de methode een valse bekentenis in de hand werken.

Twee Belgen verdrinken op Kreta, Nederlandse toeriste probeerde hun levens te redden

Baby valt op hoofdje tijdens ruzie, moeder gaat partner te lijf met mes: “Dacht dat mijn kindje dood was”