in

Moeder en dochter mishandelden ‘huisslaaf’, nu vervolgd voor mensenhandel

Een 46-jarige vrouw die een voormalige vriendin die een jaar bij haar woonde zou hebben mishandeld en uitgebuit, zegt daar ‘geen actieve herinnering’ aan te hebben. Dat zei ze maandag in de rechtbank van Arnhem.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) werd het slachtoffer in het huis in Kerkdriel vastgehouden en behandeld als ‘huisslaaf’ door de vrouw en haar 81-jarige moeder. Het tweetal wordt beschuldigd van mensenhandel.

Het 45-jarige slachtoffer zei dat ze haar paspoort moest inleveren, het huishouden moest doen en moest koken voor moeder en dochter. Als dat niet goed gebeurde, kreeg ze geldboetes en lijfstraffen, zoals stokslagen. Ze moest ook zelf kopspeldjes en een vleesvork in haar voet steken als ze iets fout had gedaan.

De schulden van de vrouw door de boetes werden zo hoog dat ze haar huis in Amsterdam moest verkopen. Met het geld, volgens het Openbaar Ministerie een bedrag van 270.000 euro, van de boetes verbouwden Theresia S. en Mandy van S. de badkamer, de keuken en werd de aanleg van een tuin betaald.

Lees ook  Zus (21) wanhoop nabij om verdwijning 9-jarige Gino: ‘Maar we voelen de steun van het hele land’

Uiteindelijk mocht ze als straf ook bijna niet meer eten, haar tanden niet poetsen en zich niet meer douchen. Volgens de verdachten boden zij het slachtoffer onderdak, omdat zij haar huis in Amsterdam wilde verkopen.

Gebroken rug
In oktober 2020 viel het slachtoffer van de trap en brak ze haar voet. In het ziekenhuis werd geconstateerd dat ze verwondingen over haar hele lichaam had, waaronder een gebroken rug.

Die kon niet veroorzaakt zijn door de val van de trap. Door de verdachten werd aangegeven dat er wel een strubbelingen waren en er een klap werd uitgedeeld, maar er zou geen sprake zijn van structurele mishandeling en het vasthouden van de vrouw.

Lees ook  Tweetal vlucht met kindje na diefstal en dollemansrit in Rotterdam

Verdachte herinnert zich niks
Het slachtoffer had met haar telefoon soms stiekem opnames gemaakt van de mishandelingen. Deze werden afgespeeld tijdens de rechtszaak. Onder meer was te horen hoe Mandy van S. zegt: “Prikken, prikken, prikken met de vleesvork en anders doe ik het”, en “Ik zweer je, ik ga door tot het bloed stroomt.

” Haar moeder voegt toe: “Andere wereld, daar moet jij naartoe geholpen worden.” Geconfronteerd met deze fragmenten verklaarde de dochter dat ze er “heel naar van wordt”, maar ze zegt dat ze zich er niets van kan herinneren.

De zitting begon maandag met een vertraging van vier uur en wordt daarom op 25 februari voortgezet.

Viertal slaat jongeman bewusteloos en berooft hem van zijn Airpods

Brams laatste woorden aan moeder voor hij stierf in Peru: ‘Ik ga op mijn hoogtepunt’