in

Moeder (45) shopt voor duizenden euro’s bij Big Bazar in Lelystad, dochter (24) zit achter de kassa en rekent niet af

,,Neem even die hoeslakens mee. En pak ook wat Listerine, die kon ik niet meer bestellen.” Vanachter de kassa van de Big Bazar in Lelystad gaf de 24-jarige S.M. uit Almere haar moeder L.M. (45) allerlei opdrachten.

Eenmaal bij de kassa aanbeland, werd het gros van de spullen niet gescand en afgerekend. De twee stalen zo voor duizenden euro’s.

Van alles werd er op deze manier buitgemaakt. Toen de politie hun Almeerse woning onderzocht, vonden ze ‘een huis vol spullen van de Big Bazar’.

Levensmiddelen, schoonmaakspullen, verzorgingsproducten en speelgoed, elektronica, een pannenset, meerdere airfryers en steelstofzuigers.

Het stelen gebeurde volgens de officier van justitie allemaal in minder dan een maand tijd, in september en oktober 2019.

Op dagen dat S.M. achter de kassa stond, kwam haar moeder shoppen. Die nam soms haar andere dochter mee om te winkelen en soms ook haar moeder. Een paar spullen werden vervolgens afgerekend, maar veel ging mee zonder te betalen.

63.000 euro
Big Bazar zegt dat de twee voor bijna 63.000 euro aan spullen hebben gestolen en diende daarvoor een schadeclaim in.

Lees ook  Jaimy uit Roosendaal sinds maandag vermist, politie maakt zich grote zorgen

De bedrijfsleider van de winkel in Lelystad kreeg argwaan toen er steeds wel heel veel schappen leeg waren.

Aan de hand van camerabeelden werden moeder en dochter ontmaskerd. Ze bleken ook in de Almeerse Big Bazar te hebben huisgehouden.

”Ik woon met drie dochters en vier kleinkinde­ren in één huis. Ik vecht elke dag om het hoofd boven water te houden”
– L.M., moeder

De twee bekenden vandaag in de Lelystadse rechtbank de diefstallen. Moeder vertelde de rechters dat ze enorm veel schulden heeft en het lastig had.

,,Ik woon met drie dochters en vier kleinkinderen in één huis. Ik vecht elke dag om het hoofd boven water te houden.”

Spijt
Ze betuigde spijt en gaf aan zich enorm te schamen, net als haar dochter. Die zei huilend: ,,Ik wil mijn excuses aanbieden aan mijn werkgever, die mij zijn winkel toevertrouwde.”

L.M. vertelde de rechters dat ze kampt met gezondheidsproblemen en er niet meer aan denkt om ook maar iets te stelen. ,,Nee, dat doe ik niet meer.

Ik heb andere dingen aan mijn hoofd.” Haar dochter zit inmiddels op school en heeft een kind. ,,Een bijbaantje lukt niet, ik sta in Almere op de zwarte lijst door deze zaak.”

Lees ook  Alerte serveerster geeft briefje aan jongen met blauwe plekken en redt hem uit gewelddadige thuissituatie

Onzekerheid
De twee zeggen veel te hebben geleden onder de onzekerheid die de rechtszaak met zich meebracht.

Ze moesten bijna tweeënhalf jaar wachten op de zitting. ,,Dat is moeilijk, want je weet niet wat er met je gaat gebeuren. Ik wil het gewoon heel graag achter me laten”, zei S.M..

De officier van justitie vond het fijn dat de twee nu verantwoordelijkheid leken te nemen voor hun misstappen.

,,Dat hebben ze gedurende het onderzoek nooit gedaan.” Zij eiste werkstraffen van 240 uur tegen moeder en dochter.

Schadeclaim
De schadeclaim van Big Bazar is volgens haar te ingewikkeld om af te doen in een strafzaak. Zij denkt dat de winkelketen de claim moet laten beoordelen door een civiele rechter, die meer ruimte heeft voor onderzoek.

,,Ik kan namelijk niet met zekerheid zeggen dat alle spullen in de vordering ook echt te linken zijn aan deze twee verdachten.”

Vonnis over twee weken.

Kinderdagverblijf waar baby hersentrauma opliep, heeft zwaar verleden: “Hij gaf de kinderen kletsen, gooide met hen”

Drama door storm Dudley: 13 hondjes geëlektrocuteerd