in

Mishandelde homo nu zelf vervolgd: ‘Dordtenaar (36) sprak voor s*ks af met jongen van 15’

Tegen een afgeranselde homoseksuele man uit Dordrecht is woensdag voor de rechtbank 120 uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke celstraf geëist.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de 36-jarige A.J. zich zelf schuldig gemaakt aan een s*ksdate met een 15-jarige jongen. De verdachte ontkent.

Het in de val lokken van enkele homomannen in Dordrecht zorgde drie jaar geleden voor flinke opschudding.

De slachtoffers maakten dates via Grindr, maar werden op de plek van de afspraak belaagd door een grote groep jongeren.

De dertien daders beweerden dat het geen homohaat was. Wel wilden ze ‘p*do’s een lesje leren’, zeiden ze tijdens de rechtszaken.

De rechtbank achtte homohaat uiteindelijk niet bewezen. De aanstichters zouden hebben gezocht naar kwetsbare groepen om die te beroven.

‘Nachtmerrie’
Slachtoffer A.J. werd in de nacht van 29 op 30 maart 2018 zwaar toegetakeld bij het parkeerterrein van voetbalclub Wieldrecht.

Drie jaar na die ‘nachtmerrie’ verscheen hij woensdag zelf voor de rechtbank. Op verdenking van het afspreken voor s*ks met een jongen onder de 16: gro*ming.

,,We moeten ook rekening houden met het beschermen van minderjarigen. En waarom zou het OM niet iemand vervolgen van 33 jaar die voor s*ks afspreekt met iemand van 15?’’, lichtte de officier van justitie het besluit toe.

Lees ook  Kabinet overweegt eerder te versoepelen; restaurants en musea 5 juni weer open

Zelf beweerde J. dat hij helemaal niet wist dat zijn date pas 15 was. Volgens de inmiddels 36-jarige Dordtenaar was er in hun gesprekken op Grindr, en later op Whatsapp, nooit een leeftijd genoemd.

Bovendien, zo zei hij, was de Grindr-datingapp voor mannen van 18 jaar en ouder. ,,Ik ben uitgegaan van 18’’, zei J.

‘Ben 15, erg?’
In teruggevonden chatgesprekken op telefoons van de aanvallers had de minderjarige volgens het OM echter wel degelijk zijn leeftijd genoemd. ‘Ben 15, erg?’, was daarin terug te lezen in een bericht naar de telefoon van J.

,,Ik kan me niet herinneren dat ik dat gesprek heb gevoerd’’, reageerde die op vragen van rechters. ,,Iedereen kan een profiel aanmaken. Ik ben dat in elk geval niet geweest.’’

Ook tijdens de uiteindelijke ontmoeting op het parkeerterrein om 00.30 uur ‘s nachts, kort nadat hij klaar was met zijn werk, had J. geen twijfels over de leeftijd.

Evenmin over de val die hem wachtte. ,,We liepen een stukje op en toen zag ik zijn ogen veranderen.

Hij riep: ‘Kankerhomo, je wilt me ne*ken’. Toen kwamen ze allemaal tevoorschijn uit de bosjes. Ik wilde me omdraaien, maar werd vastgepakt.’’

”We liepen een stukje op en toen zag ik zijn ogen veranderen”
– A.J., Slachtoffer én verdachte

Lees ook  Verdachte van dodelijke illegale abortus blijft vast, slachtoffer Patricia ‘stond kind af in Brazilië’

Verder beweerde J. dat hij niet op voorhand uit was op s*ks. ,,Als ik afspreek, wil ik iemand leren kennen.’’

Volgens zijn advocaat was er in de gesprekken voor de ontmoeting ook niet over s*ks gesproken en van gro*ming dus geen sprake.

Na de aanval vluchtte J. en haalde Grindr en de chatgesprekken van zijn telefoon. ,,Dan ga je toch gelijk naar de politie en bewaar je alle bewijs’’, vroegen de rechters.

J. beweerde dat hij de app had gewist, omdat de daders daarmee zijn locatie konden achterhalen.

,,Ik wilde niet dat ze bij me in de buurt konden komen. Daar heb ik achteraf spijt van, want dan had ik hier niet gezeten.’’

Het OM is ervan overtuigd dat J. schuldig is. Als bewijs wees de officier op het screenshot, de verklaringen van de daders, het gebruik van Grindr (‘in de praktijk gebruikt voor s*ksdates’), het tijdstip en de (donkere) locatie van de afspraak.

,,Als je dat op een rijtje zet, dan was zijn oogmerk ont*chtige handelingen met een minderjarige onder de 16’’ concludeerde de officier.

,,Het OM raapt nu alles bij elkaar en vult alles s*ksueel in’’, zei de raadsman die om vrijspraak vroeg.

De uitspraak is op 30 juni.

Mark Rutte: Mondkapjesplicht volgende week afgeschaft!

Meisje (16) stapt naar de rechter nadat stiefvader in haar b*rsten knijpt en haar mis bruikt op de bank