in

Minister De Jonge over drukte Zandvoort: ‘Ik zie dat het schuurt’

Minister De Jonge wil geen oordeel geven over de drukte rond de Formule 1 op Zandvoort. Maar hij zegt dat het kabinet het er nog wel over gaat hebben. “Ja, ik heb de beelden gezien. En dan zeggen mensen natuurlijk ‘dat kan echt niet’”, zei De Jonge na afloop van de wekelijkse ministerraad. “Ik zie wel dat de praktijk schuurt met wat de regels zijn, maar nee, er wordt niet met twee maten gemeten. De regels zijn voor alle sectoren gelijk.”

De Jonge geeft na het zien van de beelden toe dat er van de 1,5 meter afstand in ieder geval weinig terechtkomt. Voor het toezicht op de naleving van de coronaregels verwijst hij naar de burgemeester en politie van Zandvoort. “Ik laat het eventjes daar.” schrijft NOS.

Lees ook  Hallucinante beelden: man wil helpen en wordt als bedankje door 6 man in elkaar geslagen

De Jonge herhaalt dat de regels voor voetbal, evenementen en festivals gelijk zijn. “Een geplaceerd evenement kan. Daarbij moet je wel naar je plek toe, dat is onvermijdelijk”, zegt De Jonge. “Maar als iedereen op een kluitje staat te hossen dan is het dus niet meer geplaceerd.” Het kabinet gaat hiernaar kijken als op 14 september de coronaregels opnieuw worden vastgesteld.

Lees ook  Moeder laat ernstig zieke ongeboren baby leven om DEZE bijzondere reden

De Kamerleden Westerveld (GroenLinks), Paternotte (D66) en Kuiken (PvdA) reageren kritisch op Twitter op de drukte op Zandvoort. Kuiken: “Leuk zo’n festival, euh Formule 1. Alle liefhebbers gun ik alle plezier, maar het blijft wel zuur voor alle Milkshake- en Lowlands-liefhebbers.” Paternotte: “Ik denk dat we wel uitleg verdienen over het verschil tussen een menigte op weg naar een autofestival met camping en een menigte op weg naar een autovrij festival met camping.”

Vuilnisman redt kind van aanrijding, “Op het juiste moment en de juiste plaats”

Kabinet denkt aan ‘brede’ inzet coronatoegangsbewijs in sport, horeca en musea