in

Mensen met overgewicht krijgen sneller coronavaccinatie

Mensen met ernstig overgewicht, een ernstige longaandoening of thuiswonende mensen met het syndroom van Down krijgen hun coronavaccinatie eerder dan verwacht. In Zeeland beginnen huisartsen vanaf volgende week met het vaccineren van deze groepen.

Zij krijgen het AstraZeneca-vaccin, dat onlangs werd toegelaten. Huisartsenpraktijken kunnen het vaccin vanaf dinsdag bestellen en binnen een paar dagen zouden dan de eerste mensen kunnen worden gevaccineerd. Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid na berichtgeving in het Parool.

Zeeland als eerste
In de vaccinatiestrategie is bepaald dat medewerkers in de langdurige zorg, mensen tussen de 60 en 64 en mensen tussen de 18 en 60 met een ernstige medische aandoening als eerste worden gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin. De zorgmedewerkers zijn vanaf morgen aan de beurt en worden geprikt bij de GGD.

Lees ook  ‘Niemand durft te zeggen: we moeten minder coronapa­tiën­ten toelaten op de ic’

Daarna komt het vaccin beschikbaar komt voor huisartsenpraktijken in Zeeland. Daarna zijn Noord-Brabant en Limburg aan de beurt.

In de eerste ronde zullen mensen van 63 en 64 gevaccineerd worden, net als mensen tussen de 18 en 60 die kampen met morbide obesitas (een BMI hoger dan 40), een ernstige longaandoening of het syndroom van Down. Zij kunnen vanaf volgende week gevaccineerd worden met het AstraZeneca-vaccin.

Lees ook  Detoxballetjes voor in je vagijn: levensgevaarlijk

Volgens het CBS zijn er in Nederland zo’n 100.000 volwassenen met morbide obesitas.

Beperkte beschikbaarheid
In een volgende ronde zijn de jongere thuiswonende 60-plussers aan de beurt. Het vaccin is nog beperkt beschikbaar. Daarom kan het tot in maart duren voor elke huisartsenpraktijk in Nederland bevoorraad is.

Patricks schoonzoon deed mee aan rellen: ‘Hij verdient straf, maar opsluiten niet de oplossing’

Arts ontslagen en beschuldigd van stelen coronavaccin