in

Meisje (18) gooide eerst haar tas naar beneden en sprong toen zélf van vier hoog uit het raam

Uit een raam op de vierde verdieping van de flat aan de Falklanddreef in Utrecht wappert zachtjes een wit gordijn. Het zit klem tussen het kozijn.

Precies uit dát raam sprong twee weken geleden in blinde paniek een 18-jarig meisje naar beneden. Kort daarna arresteerden agenten een Utrechter (22) in de woning.

Het begint zondagavond 26 september om 18.45 uur al lichtjes te schemeren als een jongen over de Falklanddreef richting winkelcentrum Overvecht loopt.

Hij wandelt langs een flat met kleurrijke graffiti: een wereldbol met een bruine en witte hand en het woord vrede in verschillende talen en kleuren geschreven.

Met 21 graden is het die dag een van de laatste zomerdagen. In zijn ooghoek ziet de jongen iets bewegen en hij kijkt omhoog.

Er hangt een meisje op de vierde verdieping uit het raam. Ze heeft de witte gordijnen opzij geschoven en gooit een weekendtas vanuit het raam naar beneden.

”Ze lag daar, doodstil. Nee, ze bewoog niet meer”
– Onderbuurman

Voor de jongen goed en wel beseft wat er gebeurt, staat de jonge vrouw in het raamkozijn. ‘Niet springen! Niet springen!’ roept hij naar haar. Maar het helpt niet. Het meisje springt.

Foute boel
Twee verdiepingen lager woont een ouder echtpaar. Zij zitten die zondagavond samen in de woonkamer op de bank als ze ineens iets langs hun raam naar beneden zien vallen. De man voelt aan alles dat het foute boel is, maar besluit tóch te gaan kijken.

Hij opent het raam en kijkt naar beneden. Daar ziet hij een meisje op haar rug in het gras onderaan hun flat liggen. ,,Ze lag daar, doodstil. Nee, ze bewoog niet meer.” Zijn vrouw komt naast hem staan en slaat haar handen voor haar mond.

Pal achter het appartementencomplex met honderden woningen is het politiebureau, aan de Kaap Hoorndreef.

Als de jongen het alarmnummer belt, staan er binnen een mum van tijd agenten in de straat. De buurvrouw op de begane grond kijkt rond 19.00 uur nietsvermoedend naar buiten.

”Ik zag dat ze haar arm bewoog. Ik krijg kippenvel als ik er aan denk”
– Bovenbuurvrouw

De schrik slaat haar meteen om het hart. Haar straat is afgezet en voor haar deur staan agenten en ambulancebroeders.

Even verderop in Park De Gagel is net een traumahelikopter geland. ,,Ik heb de sirenes helemaal niet gehoord.”

‘Kippenvel’
De flatbewoonster heeft de dodelijke schietpartij in 2013, waarbij een man voor haar deur werd doodgeschoten tijdens een ripdeal, nog in haar achterhoofd.

,,Ik heb de hele week nauwelijks kunnen slapen. De politie heeft tot drie uur ’s nachts onderzoek gedaan.

Later die avond stonden er familieleden van de jongen en het meisje hier voor de deur op de stoep te huilen. Het was heel heftig.”


Een jonge bovenbuurvrouw komt rond datzelfde tijdstip thuis uit haar werk. Ze ziet hoe de zwaargewonde vrouw op een brancard de ambulance in wordt gereden.

,,Ik zag dat ze haar arm bewoog. Ik krijg kippenvel als ik er aan denk. Hoe wanhopig moet je zijn geweest om van zo hoog naar beneden te springen?”

Tas met spullen
Dát is precies de vraag die de dagen na de bizarre gebeurtenis op ieders lippen ligt. En het is ook het belangrijkste aspect in het rechercheonderzoek. Waarom is ze gesprongen?

Lees ook  Zeven 65-plussers omgekomen tijdens grootste senioren*orgie

Probeerde het meisje zichzelf van het leven te beroven? Was er iets anders aan de hand? Waarom gooide ze haar tas met spullen naar buiten? Was ze misschien op de vlucht?

”Hij kwam hier vaak bij hen op bezoek, dus misschien dat hij op het huis paste”
– Buurvrouw

Als de vrouw met gillende sirenes naar het ziekenhuis wordt gebracht, stappen agenten met een stormram de portiek van de flat binnen. Met geweld slaan ze de deur van het hoekappartement op de vierde verdieping in.

De tientallen buren die zich inmiddels langs het afzetlint van de politie hebben verzameld zien tot hun verbazing hoe een jongeman met zijn handen geboeid achter zijn rug en zijn hoofd naar beneden geduwd wordt door een agent en in een politieauto wordt gezet. Wat is de rol van de aangehouden Utrechter?

Opa en oma
Wie die jongeman is, weet bijna iedereen in de buurt. Het is de 22-jarige F. uit Utrecht. Hij is de kleinzoon van de bewoners van de flatwoning. Zijn opa en oma zijn sinds juli op vakantie in hun geboorteland Turkije.

Met haar hand op kniehoogte laat de buurvrouw op de begane grond zien hoe klein de jongen was toen hij hier met zijn vader, moeder en zusje bij hun opa en oma in het appartement op vier hoog kwam wonen.

,,Altijd in de portiek en op de stoep aan het spelen. Hij is tien jaar geleden verhuisd, maar ik zag hem hier nog vaak lopen.”

”Ik ken hem, hij zat bij mijn tante in de klas. Op de school hier om de hoek. Ik ken zijn zusje ook”
– Meisje uit de buurt

Dat hij die zondag in het appartement van zijn grootouders was, is niet zo vreemd, vertelt een buurman.

,,Hij kwam hier vaak bij hen op bezoek, dus misschien dat hij op het huis paste.” Ondanks de grote oplettendheid onder buren heeft geen van hen gezien dat de buurjongen met het meisje intrek in het flatje had genomen.

Een buurvrouw die het meisje in het gras heeft zien liggen, schudt haar hoofd. ,,Ik heb haar hier nog nooit gezien.”

Kale plekken
Op het gras waarop de jonge vrouw neerkwam, zijn kale plekken stille getuigen van het trieste voorval.

Wie dan naar boven kijkt naar het raam waaruit zij sprong, ziet een stuk gordijn klem zitten tussen het gesloten raam.

De stof wapperend in de wind. Een buurmeisje komt met een zware boodschappentas aanlopen. Ze knikt. ,,Ik ken hem, hij zat bij mijn tante in de klas. Op de school hier om de hoek. Ik ken zijn zusje ook.”

Even twijfelt ze, kijkt naar haar moeder die er inmiddels bij is komen staan, en zegt dan: ,,Ik heb het inmiddels ook tegen de politie verteld, maar een dag voordat het gebeurde, heb ik haar horen roepen.

Ik hoorde een vrouwenstem uit dat huis roepen: ‘au, blijf van me af’. Het was zaterdagavond, ik dacht misschien zijn ze dronken, hebben ze ruzie… Wist ik veel dat dit zou gebeuren.”

Poging tot doodslag
Uit het grootschalige politieonderzoek dat nog in volle gang is, blijkt ook dat er veel vraagtekens zijn over wat zich die zondagavond in de flat heeft afgespeeld.

Lees ook  ’De eerste keer voelde alsof ik in een pornofilm was beland’

Waarom bijvoorbeeld bleef de jongen in de flat totdat de politie hem overmeesterde, en ging hij niet naar beneden om te kijken hoe het meisje eraan toe was? Had hij überhaupt een aandeel in haar keuze om te springen?

De 22-jarige jongeman is vorige week na zijn voorgeleiding bij de rechter-commissaris langer in voorarrest gezet, omdat er voldoende bewijs tegen hem zou zijn.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de Utrechter van poging tot doodslag en dus betrokkenheid bij de sprong van de vrouw uit het raam. Al moet er volgens een woordvoerder ‘nog een hoop onderzoek worden gedaan’.

Dichtgetimmerd
Afgelopen donderdag viel het oordeel van de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland echter anders uit. F. komt voorlopig op vrije voeten.

Zijn voorlopige hechtenis wordt opgeheven. Tegen de zin van het OM, maar in hoger beroep gaan ze niet. ,,Hij blijft verdachte. Het onderzoek loopt nog.”

Zijn advocaat Noortje Lina vroeg de rechtbank de jongen op vrije voeten te stellen. ,,Hij zegt zelf dat hij niets te maken heeft met haar sprong uit het raam.”

Zowel Lina als de politie en het OM willen verder inhoudelijk niet op de achtergronden van de zaak reageren.

”Ja, een heel normale jongen. Een harde werker? Een normale werker”
– Eigenaar pizzeria

F. kan weer aan de slag in de pizzeria in Lombok waar hij tot zijn aanhouding normaliter vijf à zes dagen per week werkt. ,,Hij was die maandag ingeroosterd, maar kwam niet.

Hij is wel vaker te laat, dus ik dacht misschien daarom, maar toen sprak ik zijn vader en die vertelde mij het verhaal… over het meisje dat zondagavond uit het raam viel.”

Volgens de eigenaar is hij een normale jongen. ,,Hij reed in de bezorging en stond soms in de keuken. Ja, een heel normale jongen. Een harde werker? Een normale werker.’’

Wie is het meisje?
Uit de gesprekken die deze krant voerde* blijkt dat de jongen en het meisje elkaar pas twee dagen kennen als het mis gaat.

Ze hebben geen verkering. Die vrijdag kwam de Syrische M. (18) – afkomstig uit een plaatsje vlak bij Waalwijk – aan op station Utrecht Centraal.

Ze zoekt hulp en stapt binnen bij de bovengenoemde lunchroom/pizzeria in Lombok. Dat lijkt een willekeurige keuze.

Het meisje maakt een nerveuze indruk op de mannen in de pizzeria. Als ze iets te eten heeft gekregen, blijkt dat ze ook niet weet waar ze de nacht door moet brengen.

F. biedt de helpende hand. Hij denkt meteen aan de flat van zijn opa en oma. Die staat toch leeg. Ze gaan diezelfde avond/nacht nog richting Overvecht.

Twee dagen later springt het meisje van vier hoog uit het raam naar beneden. Ze raakt zwaargewond.

Dichtgetimmerd
Ruim een week na het heftige voorval zijn opa en oma nog altijd niet terug van vakantie. Het zal bij thuiskomst wel even schrikken voor ze zijn, zegt hun buurman, terwijl hij knikt naar de voordeur.

Op de blauwe voordeur is met een grote houten plaat het gat dichtgetimmerd dat agenten er in hebben geramd. Tussen deur en kozijn is de verzegelingssticker van de politie nog intact.

*Dit verhaal is na gesprekken met een aantal betrokkenen tot stand gekomen. Vanwege hun veiligheid zijn zij geanonimiseerd, maar hun identiteit is bekend bij de redactie.

Jongen (17) die Armando (26) doodstak omdat hij ‘te weinig zakgeld kreeg’ hoort achttien maanden eisen

Babygehuil uit container, brandweer vindt bizarre oorzaak: ‘Hier haal je geen grap mee uit’