in

Meisje (14) hield leeftijd geheim voor vriend (28), dat kost hem werkstraf

DEN BOSCH – Nee, er zit deze maandagochtend geen crimineel in het strafbankje van de rechters. En ook geen pedofiel, of verkrachter, zegt de officier van justitie. Ze ziet een naïeve man. Té naïef. En daarom wil ze toch straf voor ontucht met een minderjarige.

De man (28, Weert) leerde op internet een meisje uit Valkenswaard kennen. Bij eerste afspraakjes werd er voorzichtig wat gevreeën. Onschuldig, maar niet als je pas 14 bent. En hoewel ze dat niet zei, was ze dat wel.

Doodzenuwachtig en een beetje boos praat de verdachte honderduit in de rechtbank. Een nette jongeman, ouders en zijn beste vriend kwamen met hem mee. Wat ze hem het meest horen zeggen: dat hij niet ‘zo’ is.

Gesprekken over kinderen
Met ‘zo’ bedoelt hij vrijpostig gedrag. En dat komt inderdaad niet voorbij als hij vertelt van de relatie met het meisje. In tegendeel, er waren al gesprekken over de kinderen. ,,Ik zag het als bijzonder serieus.“

Lees ook  80-jarige rijdt voor drie ton schade in wasstraat met zijn elektrische auto

Dat blijkt uit alles. Als hij maart vorig jaar online een meisje leert kennen blijft hij vragen hoe oud ze is. Dat wisselt. Ze is 21, zegt ze. Wat later: 19. En uiteindelijk: 17. Dat ‘bewijst’ ze met haar instagram-account. Maar dat is vals.

Altijd op openbare plek
Dat doorziet de man niet. Ze chatten, bellen, Facetimen en uiteindelijk komt het ook tot afspraakjes. Nog steeds: bloedserieus. Altijd ‘op een openbare plek’. Vier keer neemt ze een vriendin mee, de vijfde keer zijn ze alleen. Er wordt wat gekust en geknuffeld.

Daar zou het niet bij blijven; er waren al, wat hij noemt, ‘18+-gesprekken’. Daarmee wilde hij sowieso nog een jaar wachten. Maar: alles kwam uit. Haar ouders merkten dat haar vriend tweemaal zo oud is als zij en ondernamen stappen.

Opeens pedofiel
,,En nu zit ik hier”, roept hij verbaasd en geplaagd uit. Hij hoorde zich opeens pedofiel noemen. Zijn wereld stortte in. Hij heeft zijn toeristische opleiding laten vallen ‘want daar kan ik wel naar fluiten’, en doet nu iets in de ICT.

Lees ook  Deze beste vriendinnen laten elkaar klaarkomen in de Albert Heijn met een vibrerend eitje

Hij heeft er alles aan gedaan om het netjes te houden, vroeg continu om haar ouders te mogen zien. Maar dat vond ze nog te vroeg, en een beetje eng. Haar grote angst was dat hij een stalker zou blijken, vandaar dat zij het allemaal zo voorzichtig deed.

De officier van justitie geeft toe: dit is geen zedenzaak met duistere lusten. ,,Geen geweld, geen dwang, gewoon twee verliefde mensen. Puberliefde. Maar: bij wet verboden. Die wil kinderen op deze leeftijd beschermen, tegen anderen maar ook tegen zichzelf.”

Werkstraf
Hoewel er tot drie jaar cel op dit soort vergrijpen staat, houdt de officier haar strafeis op honderd uur werken. Ze noemt de verdachte groen en onrijp. Opzet was er niet, maar het is en blijft zijn verantwoordelijkheid om zeker te zijn dat zijn partner in ieder geval 16 is.

Jongen gevonden op bodem van zwembad

Passagier die uren op koffer moest wachten aangehouden na tirade tegen Marechaussee