Maar liefst 61 zwaar verwaarloosde honden zijn door inspecteurs van de Dierenbescherming aangetroffen in een huis in een Twents dorp.
Onder erbarmelijke omstandigheden. De hondjes hadden een vervuilde vacht en zaten onder meer in kastjes en kattenkooien. De dieren zijn in beslag genomen.
„De vloer van de hele woning lag bezaaid met uitwerpselen en was doordrenkt met urine”, vertelt woordvoerder Dik Nagtegaal van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming.
Bij een controle zijn in een woning 61 verwaarloosde honden aangetroffen. „Allemaal kleine hondjes, chihuahua-achtig.
Ze zaten in in donkere ruimtes, kattenkooien en zelfs kastjes. Een bizar aantal. Zelfs de inspecteurs, die toch wel het een en ander gewend zijn, keken er van op”, zegt Nagtegaal.
Na een tip van ‘mensen die zich zorgen maakten’ heeft de inspectiedienst eerder gecontroleerd bij de woning.
In eerste instantie werden 25 hondjes aangetroffen, waarvan bij een aantal de verzorging ‘onder de maat’ bleek.
Na een nieuwe controle bleek de situatie nog veel ernstiger, 61 hondjes zaten er verspreid in het huis.
„De hondjes waren in verschillende kamers in de woning ondergebracht. De eigenaresse probeerde tijdens de controle nog een deel van de hondjes in kastjes te verstoppen, maar die werden toch ontdekt.”
Vogels in smerige kooien
Er bleken daarnaast ook nog vier vogels in smerige kooien te zitten. „De situatie van de honden in de woning was nog verder verslechterd, in plaats van verbeterd, ten opzichte van de eerste controle”, vertelt Nagtegaal.
De naam van het dorp wil hij niet prijsgeven. Uit privacyoverwegingen. „Als we het dorp bekend maken, kan dat mensen naar de eigenaresse van de honden leiden.”
De honden werden gehouden uit ‘liefhebberij’, niet voor de handel, laat de woordvoerder van de Inspectiedienst desgevraagd weten.
Vanwege de ernst van de situatie is contact opgenomen met de Officier van Justitie, die vervolgens toestemming gaf om alle dieren in beslag te nemen.
„De honden en de vogels zijn overgebracht naar een opvangadres waar ze nagekeken worden door een dierenarts en de juiste verzorging krijgen”, aldus Nagtegaal.
Politie en Inspectiedienst maken proces verbaal op. Het Openbaar Ministerie zorgt voor verdere afhandeling.