in

Maryana (14) maakte een einde aan haar leven vanwege pesten

In de documentaire Eindeloos gepest wordt het verhaal verteld van Maryana, die zelfmoord pleegde omdat ze gepest werd. Haar ouders roepen kijkers op om een einde te maken aan pesten. Kijkers reageren geschokt op de aflevering: “Hartverscheurende documentaire.. een prachtig, jong meisje die zichzelf was, is uit het leven gepest.”

Mentaal, fysiek en online
Maryana wordt beschreven als een oude ziel. Een meisje dat graag zichzelf is en niet bang is om dit te tonen aan de buitenwereld. Zo is ze open over haar biseksualiteit en heeft ze een eigen kledingstijl. Leeftijdgenoten zien dit helaas als genoeg reden om haar te pesten.

Maryana’s moeder vertelt: “Het pesten begon rond groep vijf. Op een gegeven moment kreeg ik te horen dat op school het ‘Maryana-virus’ was: als je haar aanraakte, kreeg je het virus en mocht je niet meer met de rest spelen.” Wanneer Maryana naar de middelbare school gaat, gaat het pesten gewoon door. Het blijft niet alleen bij nare grappen, ook wordt Maryana fysiek gepest.

Als ze terug fietst van school wordt ze regelmatig aan haar haren getrokken of van de fiets geduwd. Daar bovenop komt ook nog het cyberpesten. Online via comments op Instagram of DM’s weten pesters haar ook te vinden. Daarbij blijft er één vraag herhaaldelijk terugkeren: “Waarom heb je nog geen zelfmoord gepleegd?”

Lees ook  Geniaal: De ‘Borrelplank’ voor je huisdier is een hit op het internet

Een lach om nooit te vergeten
Na jaren van pesten maakt Maryana op 14 november 2020 een eind aan haar leven. Ze is dan veertien jaar. Vrienden en familie zijn gebroken. Haar moeder laat weten: “Als ik aan Maryana terugdenk, dan denk ik aan haar lach. Maryana kon echt schaterlachen en dat zijn de dingen die je moet onthouden.”

Vrienden en familie willen er alles aan doen dat dit geen enkel kind meer overkomt. Familievriendin Caecilia zegt: “Als je Maryana zag, had ze het populairste meisje van de klas kunnen zijn. En tóch werd ze gepest. Waarom? Omdat je een andere geaardheid hebt? Omdat je goedkopere kleding aan hebt? Dit mag nooit meer gebeuren.”

Kijkers zijn erg geschrokken
Kijkers reageren verdrietig op sociale media. “Wat een super triest verhaal.. een half jaar, een fucking half jaar wachttijd voor dat meisje om geholpen te worden. Het is haar niet gelukt om daarop te wachten. Voor de pesters hoop ik levenslang slapeloze nachten door je knagende geweten”, schrijft een kijker.

Lees ook  Fabiola Volkers twerkt in string in gezicht jongen tijdens podcast FunX: Video

Ook veel kijkers laten weten dat Maryana’s situatie erg herkenbaar is en dat ze vinden dat er op scholen veel meer aandacht moet worden besteedt aan pesten en de gevolgen daarvan.

Elizabeth vindt zichzelf ‘te knap om te daten’ en start biedingsoorlog: “Mannen willen 60.000 euro betalen” (foto’s)

Sarah (37) haat sport: ’Onbegrijpelijk dat je je hartslagen verkwanselt door te sporten’