in

Marktplaats-afspraak met jeugdige autodieven: verkoper in zijn rug gestoken

HAARLEM – De rechtbank Noord-Holland heeft twee jeugdige gewelddadige dieven veroordeeld voor poging tot doodslag, diefstal met geweld en het toebrengen van zwaar lichaam letsel aan een Amsterdammer. Voor het in de rug steken van het slachtoffer is de nu 17-jarige Haarlemmer Badr B. veroordeeld tot de zwaarste straf van 282 dagen cel. Dat is conform de strafeis. Ook moet B. een eerder voorwaardelijk opgelegde werkstraf van 120 uur alsnog ondergaan.

Medepleger, de nu 18-jarige Mohammed A. uit Haarlem, krijgt 105 dagen jeugddetentie, waarvan 60 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en een werkstraf van 100 uur. Het duo moet een schadevergoeding van ongeveer 81.000 euro aan het slachtoffer betalen: 66.000 euro materiële schade en 15.000 euro immateriële schade.

Het slachtoffer dacht op 15 oktober vorig jaar in Amsterdam zijn peperdure Mercedes te verkopen toen hij meerdere malen in zijn rug werd gestoken. Hij was zwaargewond toen het roversduo er met de auto vandoor ging. Het slachtoffer heeft de steekpartij op het nippertje overleefd. Hij moet de rest van zijn leven verder met één nier en zijn alvleesklier is geraakt.

Lees ook  Kabinet overweegt volgende stap versoepeling te versnellen

Al een jaar kan de man niet werken, de gebeurtenis heeft enorme impact op hem en zijn gezin. Dat de man het heeft overleefd komt volgens een arts doordat hij op dat moment een bovengemiddeld goede conditie had.

Afspraak op loopafstand van Sloterdijk
Het jonge roversduo reageerde vorig jaar op een advertentie op Marktplaats waarin de kostbare auto te koop werd aangeboden. De verdachten reageerden daarop met het doel de auto te stelen. De locatie van de afspraak werd op het laatste moment gewijzigd naar een straat op loopafstand van station Amsterdam-Sloterdijk omdat de verdachten de verkeerde trein hadden gepakt. Het slachtoffer reed met de verdachten mee voor een proefrit. Toen hij na de rit de kofferbak wilde laten zien, werd hij onverhoeds in de rug gestoken. Daarna ging het duo er met de dure Mercedes vandoor. Na te zijn opgepakt wezen de knapen elkaar als dader aan.

Lees ook  Zwerver Rinus (56) gewurgd, geschopt en met ijzeren staaf geslagen

De rechtbank vindt bewezen dat de jongste verdachte heeft gestoken, ook omdat hij zijn verklaring steeds veranderde, tot tijdens de zitting aan toe. De verklaringen van A. zijn daarentegen volgens de rechtbank consistent geweest, ook toen hij nog geen kennis had van het dossier. Het was het duo volgens het vonnis alleen maar te doen om geld en ze hebben willens en wetens hun plannen doorgezet, ook op momenten dat ze tot inkeer hadden kunnen komen.

Verpleegster Louise die vaccin weigerde in tranen na ontslag: ”Dit is zo oneerlijk!”

Nederland levert Syrische verdachte (32) kindermisbruik uit aan VS