in

Man verliest meer dan 260.000 euro door tikfoutje: “Ach, niets aan te doen”

Hoeveel heeft u ooit al per ongeluk teveel betaald, bijvoorbeeld door een vergeten komma op een overschrijving? We betwijfelen of het zoveel zal zijn als Max, die door een tikfout 260.000 euro door zijn neus geboord ziet.

Max wilde zaterdag een NFT – een digitaal kunstwerk – verkopen voor 75 ether (een digitale munt), goed voor zo’n 265.000 euro. Bij het ingeven tikte hij echter per ongeluk 0,75 ether (2.600 euro) in. Nog voor hij de foute prijs kon aanpassen, was het kunstwerk al opgekocht door een bot die geprogrammeerd was om te speuren naar ondergewaardeerde stukken op het internet.

“Hoe zoiets kon gebeuren? Een gebrek aan concentratie, denk ik”, aldus Max. “Ik zet dagelijks wel dingen online te koop, en was niet aan het opletten. Ik zag de fout meteen, maar een bot had meteen de oorspronkelijke prijs betaald. En was ik dus meteen 265.000 kwijt.”

Lees ook  Vrouw toont wat de pil met haar borsten deed op twee maanden tijd: «Wow, hoe kan dat?» (video)

Zogeheten ‘dikke vinger-foutjes’ gebeuren wel vaker in de financiële wereld. In 2015 schreef een werknemer van Deutsche Bank per ongeluk 6 miljard dollar over naar een hedge fund. Maar in dat soort gevallen zijn er manieren om die fouten recht te zetten: het fonds stortte het bedrag de volgende terug.

Voor Max is dat geen optie: NFT’s zijn per definitie een vorm van speculatie, op zijn stappen terugkeren kan dus niet. Toch kan hij leven met zijn foutje: “Soms verknoei je iets. Dat gebeurt. Maar daar langer dan één seconde van wakker liggen als je er toch niets meer aan kan veranderen, is jezelf twee keer pijn doen.”

Beau schiet vol na beelden Peter R. de Vries en kan niet meer praten, Tijl Beckand ‘redt’ hem

Terwijl aanrander haar op de hielen zit, rent een jonge vrouw door de stationshal naar agent toe