in

Man steekt buurman neer voor ogen dochtertje: ‘Ga bij andere allochtonen wonen, zeiden ze’

Twee buurmannen (44 en 50 jaar) uit de Haagse Van Ruysbroekstraat kunnen elkaars bloed sinds enige tijd wel drinken.

De burenruzie escaleerde afgelopen weken volledig. Het leidde eind februari tot een steekpartij waarbij de 44-jarige in zijn eigen huis werd neergestoken.

De politie moest vrijdag opnieuw uitrukken vanwege ruzie in de straat. Voor de portiekflats van de ruziënde buren is door de gemeente een camera geplaatst vanwege het geweld en de onrust. De buurt zit in over de veiligheid en leefbaarheid.

Dochter
,,Mijn vader is in februari neergestoken onder de ogen van mijn jongste zusje. Hij heeft in het ziekenhuis gelegen en is zwaar getraumatiseerd”, vertelt de oudste dochter: ,,En ik ook.”

”We werden door de mensen die er al woonden, direct gediscrimi­neerd”
– 50-jarige man

De 44-jarige buurman woonde er het eerst, vertellen zijn vrienden die zoals altijd buiten bij de portiekflat rondhangen.

,,Dit is een volksbuurtje. We zitten hier altijd buiten met alle buren bij elkaar. Dat is al 22 jaar zo. Iedereen doet mee. We drinken een biertje en roken een blowtje.

Onze kinderen zijn hier geboren en getogen. De sfeer was altijd gemoedelijk. De nieuwe buurman deed eerst mee, maar opeens werd hij arrogant en agressief.”

Lees ook  Gino (9) dood gevonden bij woning in Geleen

Volgens de 50-jarige, die kort geleden een appartement kocht in de straat in Moerwijk-Noord, werd zijn gezin echter vanaf het begin getreiterd door zijn buren vanwege hun afkomst. Het droomhuis wat hij voor ogen had, bleek een nachtmerrie.

,,We werden door de mensen die er al woonden direct gediscrimineerd. Ze stonden voortdurend met dezelfde groep buiten, steeds te blowen en met harde muziek aan.

Als ik zei: ‘Jongens wat zachter, ik moet morgen werken’, werd teruggeroepen: ‘Interesseert ons niet. Dit is Nederland. Wij bepalen het hier. Ga bij andere allochtonen wonen’.”

”Heel de straat wil dat ze wegblijven”
– 44-jarige man

Er kwamen steeds meer scheldpartijen en het eindigde in februari met de steekpartij in de flatwoning van de 44-jarige.

Onveilig
Vier mannen werden kort erna aangehouden (22, 21, 25 en 50 jaar). De 22-jarige zoon van de 50-jarige zit nog vast vanwege het steekincident. De 44-jarige is weer op de been. ,,Maar we voelen ons thuis niet meer veilig.”

Vrijdag moest de politie opnieuw opgetrommeld worden vanwege knetterende ruzie tussen de twee families. De nieuwe buren, die voorlopig elders slapen, kwamen wat spullen uit hun appartement ophalen. Er werden door andere bewoners eieren gegooid en er werd geschreeuwd en gedreigd. ,,Heel de straat wil dat ze wegblijven.”

Lees ook  Vrouw die geslachtsdeel van zoontje afknipte psychisch onderzocht

,,Dit is een uitzonderlijke zaak”, aldus Hans de La Porte van Vereniging Eigen Huis over de burenruzie met het extreme geweld.

De twee betrokken buurmannen hebben hun appartement beiden in eigendom. ,,Je kunt veroordeeld worden voor een misdrijf, maar je kunt als buurt geen huis onteigenen.

Je kunt niet met een soort volksgericht van de straat zeggen: ‘Die man moet zijn huis uit’”, aldus De La Porte.

‘Mijn huis’
Het is volgens de organisatie aan de gemeente te waken over de leefbaarheid op straat. ,,De gemeente kan handhaven. Bij overlast. Daar zijn allerlei regels voor.”

De 50-jarige wil ondertussen niets liever dan naar zijn appartement terug. ,,Waarom zou ik het weer verkopen. Het is mijn huis”, zegt hij zwaar geïrriteerd.

Volgens hem doen de instanties niets om de ruzie te sussen, maar volgens de gemeente wordt met het Zorg- en Veiligheidshuis een aanpak besproken.

,,Dat is gericht op het terugkeren van de rust in de straat, de veiligheid waarborgen van de beide families en het toewerken naar een structurele oplossing.

Hier wordt intensief op ingezet vanuit politie, gemeente en hulpverleningspartijen”, aldus de gemeente.

Kevin (29) bekomt na zinloze aanval in park: “Vele steunbetuigingen en kaartjes van onbekenden doen deugd”

Belastingdienst opnieuw in de fout met toeslagen