in ,

Man die zieke dochter verrast met dronevlucht krijgt boete

Een 44-jarige man heeft van de rechtbank Noord-Holland een geldboete van 100 euro gekregen voor het vliegen met een drone boven de Efteling.

Daarbij hield hij niet constant het toestel in de gaten. Dat kan gevaarlijke gevolgen hebben voor passanten als de drone ergens tegenaan vliegt en valt, aldus de rechter.

De man maakte de dronevlucht op 11 april vorig jaar. Hij had de drone net daarvoor gekocht en koos voor zijn eerste vlucht bewust de Efteling uit, omdat zijn van ziekte herstellende dochter een bijzondere band met het pretpark heeft.

Het park was door de coronapandemie gesloten voor publiek en hij dacht dat er daarom niemand aanwezig zou zijn. Hij maakte opnames van de attracties Joris en de Draak en de Python.

Lees ook  Minder dan 7 uur per nacht slapen heeft ernstige gevolgen voor je lichaam: dit zijn ze

Voor de rechter
Medewerkers van het park ontdekten de drone en waarschuwden de politie. Het Openbaar Ministerie bood de man toen een transactie van 250 euro aan voor het vliegen boven zogenoemde aaneengesloten bebouwing en het niet constant zicht hebben op de drone. De 44-jarige man weigerde dat aanbod echter en moest voor de rechter verschijnen.

De man vertelde tijdens de zitting dat hij wist dat het in een groot deel van het park verboden was te vliegen door de nabijheid van vliegveld Gilze-Rijen.

Lees ook  “Hij viel in slaap met een seksspeeltje in zijn achterste” (video)

Het deel van de Efteling waar hij vloog, viel niet onder dat verboden gebied. Wel erkende hij dat dat hij niet constant zicht op zijn drone had door de aanwezigheid van bomen.

Voor het vliegen over aaneengesloten bebouwing krijgt de man geen straf, omdat in januari de Europese regels zijn aangepast en dit niet meer strafbaar is voor het type lichtgewicht-drone waar de man mee vloog.

Wel vindt de rechter het strafbaar dat de man niet constant zicht op de drone heeft gehouden, zoals hijzelf ook verklaarde.

4-jarig meisje kwam in Steenwijk om door laakbaar gedrag van kinderopvang, zegt justitie

’Agenten in vastgelopen lift met agressieve winkeldief’