in

Man (28) die wekenlang voor angst zorgde in Lunetten besprong vrouwen van achter en sleepte hen de bosjes in

Dna-sporen vormen de belangrijkste troef van het openbaar ministerie (OM) om de 28-jarige Utrechter, die is opgepakt voor een serie mishandelingen en aan randingen in de Utrechtse wijk Lunetten, naar een veroordeling te leiden.

De verdachte zou volgens het OM ook van plan zijn geweest één slachtoffer te verkrachten en van haar vrijheid te beroven.

De Utrechter wordt verdacht van zes feiten waarbij zes verschillende slachtoffers betrokken waren. Bij de incidenten heeft hij zich volgens het OM schuldig gemaakt aan grove mishandelingen en aan randingen en zou hij een verkrachting hebben voorbereid. Hij had duct tape bij zich om haar vast te binden.

Tijdens een inleidende zitting liet het OM woensdag in het midden of het DNA werd gematched nadat de verdachte in februari werd opgepakt, of dat hij juist in beeld kwam omdat er bij een eerdere zedenzaak uit 2005, waar hij nadrukkelijk in beeld was, DNA is afgenomen waardoor de politie hem op het spoor kwam.

Opluchting
De politie trok in de zomer van 2020 en de maanden die volgden alles uit de kast om de verdachte te pakken.

Er werd uitgekeken naar een ‘man tussen de 25 en 40 jaar oud, die vaak een grijze hoodie aan had’. Hij had het gemunt op fietsende vrouwen.

Dat er in februari 2021 een verdachte werd opgepakt zorgde voor veel opluchting in Lunetten en omliggende wijken.

Lees ook  Rotterdammer (25) bekent mis bruik van jonge meisjes: ‘Je bent nu van mij’

En tot verbijstering bij de omgeving van de verdachte, die zich met de beste wil van de wereld niet kunnen voorstellen dat hij tot zoiets in staat zou kunnen zijn.

”Cliënt voldoet totaal niet aan de beschrij­ving van de meldingen”
– Verdediging verdachte

Dat de verdachte uit Lunetten zelf kwam, verbaasde wijkbewoners niet. Omdat hij de parken in en om hun wijk op zijn duimpjes leek te kennen.

Hoewel de politie de parken wekenlang bevolkte – gezien en ongezien – bleef de verdachte lang uit beeld.

Veel wijkbewoners trokken de vergelijking met de beruchte Utrechtse seriever krachter die eind jaren 90 en begin deze eeuw onder meer ook in de parken bij Lunetten toesloeg. De zoektocht vorige zomer zorgde opnieuw voor veel onrust in Lunetten.

Serieaanrander
In juli 2020 kwam de eerste melding binnen van een man die vrouwen belaagde en mishandelde, maar de politie had toen nog niet het idee met een serieaan rander van doen te hebben.

Ook werd rekening gehouden met verschillende daders omdat de getuigenverklaringen omtrent het signalement wisselden.

Gaandeweg het onderzoek kreeg de overtuiging dat er één verdachte aan het werk was voorrang. Dat had met name te maken met de werkwijze van de man, die telkens sterk overeenkwam.

Hij wachtte in het donker fietsende vrouwen op, besprong hen van achteren en sleepte hen de bosjes in om zich aan hen te vergrijpen.

Lees ook  Dode vrouw Van der Valk Hotel Wassenaar is Briza Garces Florez

Het OM gaat ervan uit dat hij voornemens was één vrouw te ver krachten en mogelijk te ontvoeren.

Hoe hardhandig hij te werk ging, bleek op 26 september op het Houtensepad. Het slachtoffer liep gebroken ribben op en lag wekenlang in het ziekenhuis.

Van twee incidenten is bekend waar het DNA is gevonden: op een rol duct tape, en in de andere zaak onder de nagels van een slachtoffer.

‘Tunnelvisie’
Volgens de verdediging is het bewijs waarmee het OM komt ‘dunner dan flinterdun’. ,,Cliënt voldoet totaal niet aan de beschrijving van de meldingen.’’

Zo zouden slachtoffers hebben verklaard te zijn belaagd door een blanke man, terwijl hij getint is.

En matcht het ‘grote, volle postuur’ volgens raadsvrouw Onemli ook niet met dat van de verdachte, die woensdag niet aanwezig was in de rechtbank.

Ze eiste ook dat het OM de echte namen van getuigen en slachtoffers overlegt – in het dossier staan zij aangeduid met schuilnamen – ‘zodat cliënt weet wie wat beweert en hij zich er tegen kan verdedigen’. ,,Met al die schuilnamen is het hokus pokus.’’

Omdat het politieonderzoek nog loopt en de verdachte nog niet naar het Pieter Baan Centrum kan vanwege de wachtlijsten, is er nog geen datum gepland waarop de rechtbank de strafzaak inhoudelijk behandelt.

80-jarige rijdt voor drie ton schade in wasstraat met zijn elektrische auto

Cafés en restaurants open tot tien uur ’s avonds, versoepelingen worden sneller doorgevoerd