in

Leerlingen werden misbruikt, vernederd en mishandeld bij school in Zwolle

Leerlingen van de Ambelt werden decennialang misbruikt, vernederd en mishandeld door ‘betrokkenen’. Dit gebeurde bij twee locaties in Zwolle. De Ambelt biedt speciaal onderwijs en zou in ieder geval van de jaren zeventig tot begin jaren negentig onveilig zijn geweest voor leerlingen. De school is inmiddels veilig, zegt de onderwijsinstelling op haar site.

Het misbruik kwam aan het licht toen drie oud-leerlingen zich onafhankelijk van elkaar hadden gemeld, zegt de school. “Ze gaven aan dat het vertellen erover voor hen belangrijk is om door te kunnen met hun leven.”

Decennialang
Volgens de school speelden de drie zaken minstens dertig jaar geleden. “De drie meldingen hebben betrekking op de jaren zeventig, tachtig en begin jaren negentig.” Toch denkt de onderwijsinstelling dat de misstanden al vlak na de oorlog waren begonnen, maar verklaart niet waarom.

“De ervaringen van de drie oud-leerlingen hebben betrekking op de locaties van de Ambelt aan de Herfterlaan en die aan de Dokter Hengeveldweg in Zwolle. Er zijn geen signalen dat soortgelijke misstanden ook op andere locaties van de Ambelt voorkwamen, maar alle oud-leerlingen die iets kwijt willen, kunnen contact opnemen.”

Lees ook  Slachtoffer confronteert kerk-bezoeker die hem had aan gerand toen hij 10 jaar oud was

Geen aangifte
De onderwijsinstelling heeft (nog) geen aangifte gedaan. “We willen eerst oud-leerlingen uitnodigen om hun ervaringen te delen in een vertrouwelijk gesprek met ons.” De politie bevestigt dat er ook buiten de onderwijsinstelling om nog geen aangifte is gedaan.

Onduidelijk is de schaal waarop de misstanden plaatsvonden en hoeveel mensen zich hieraan schuldig hebben gemaakt. “Onze indruk is dat het nooit het beleid van de Ambelt was om onveiligheid toe te staan. Maar deze leerlingen hebben toch hele nare ervaringen gehad.”

“Er was kennelijk een cultuur waarin de misstanden konden plaatsvinden. Dus, ook al was alles beleidsmatig misschien in orde, dan nog is het niet gelukt een veilige schoolomgeving te bieden.”
Meerdere daders

Lees ook  Bizar: ‘Sarah van Soelen was al in het geheim getrouwd met deze man’

Volgens Aernoud Hoogendijk, directeur van de Ambelt, kwam de onveilige situatie niet door ‘één of twee docenten, maar van verschillende kanten’. “De formulering ‘van verschillende kanten’ is heel bewust zo gekozen vanwege de privacy van de drie oud-leerlingen. We kunnen daar op dit moment niets aan toevoegen, later mogelijk wel.”

“De Ambelt is afgelopen decennia veranderd”, staat op de site. “De personen waar de oud-leerlingen over spreken, zijn niet meer aan de school verbonden. De school is volgens ons veilig. Dit blijkt uit het jaarlijks onderzoek naar sociale veiligheid en uit het tevredenheidsonderzoek dat in 2021 is uitgevoerd.”

De Ambelt heeft externe vertrouwenspersonen aangetrokken en roept slachtoffers op zich te melden. “We gaan zo lang met oud-leerlingen in gesprek als nodig is. In overleg met oud-leerlingen kunnen we bepalen welke vervolgstappen passend zijn.”

Slachtoffers kunnen de Ambelt bereiken via een speciaal telefoonnummer: 038 454 1995, of mailen naar: meldpunt@ambelt.nl.

Pas op: giftige frikandellen op straat vormen gevaar voor je hond

Man uit Roosendaal schopt eigen vrouw bewusteloos na ruzie op straat in Tilburg