in ,

Kinderen wijkagente staan doodsangsten uit als moeder wordt bedreigd in videoclip: ‘Ze daagde me uit’

Hij had het foute pad afgezworen, hielp gedetineerde jongeren en groeide uit tot een waar rolmodel. Maar een Rotterdamse rapper (25) hoorde donderdag alsnog zes maanden cel tegen zich eisen. Hij bedreigde, zo stelt justitie, een wijkagent in een videoclip.

Doodsbang is de dochter van de wijkagent wanneer ze eerder dit jaar de gewraakte clip onder ogen krijgt. Ze ziet shots van haar moeder, waarna een wapen in beeld verschijnt en iemand het doorlaadt. Enkele seconden later wordt de foto van de diender ondergeplast en in brand gestoken.

Niet in loop gekeken
De verdachte heeft een hoofdrol in de clip, die in Rotterdam-Zuidwijk werd geschoten. Hij staat, omringd door wijkgenoten, dik twee minuten in meerdere talen te rappen. Volgens justitie is hij óók degene die het wapen doorlaadt.

En daarmee bedreigde de Rotterdammer, die eerder een taakstraf kreeg omdat hij in een clip met een nepwapen zwaaide, de agent. Dat stelde de aanklager donderdag in de rechtbank. ,,Ze heeft niet in een loop gekeken, maar daar staat tegenover dat de hele wereld dit heeft kunnen zien. Dat komt hard binnen. De bedreiging was ook specifiek aan haar gericht: háár foto is te zien, háár stem is te horen.”

‘Onvergeeflijk’
De impact van de clip – op YouTube ruim drieduizend keer bekeken – is volgens de officier enorm geweest. Zo heeft de wijkagent moeten besluiten om Zuidwijk te verlaten, omdat haar relatie met de jongeren is ‘verstoord’. ,,Met één filmpje is haar harde werk om zeep geholpen. Dat is onvergeeflijk.”

Lees ook  Vader probeert vier kinderen te wurgen

De kinderen van het slachtoffer zijn nog altijd bang dat hun moeder iets overkomt. De agent, die niet bij de zitting aanwezig was, probeert voor hen een doorverwijzing naar de kinderpsycholoog te krijgen.

‘Ze daagde me uit’
De rapper zei te snappen dat de clip voor de kinderen van de agent ‘vervelend’ kan zijn. ,,Ik heb zelf ook kinderen. Maar ze daagde me uit om de clip online te zetten.”

Verdachte
De diender, verklaarde hij, zou hem op straat hebben gevraagd naar het verschijnen van de clip. De vraag kwam nadat een andere agent de Rotterdammer, omwille van zijn carrière in de hulpverlening, had afgeraden de video te publiceren. ,,Hij had een punt. Maar toen vroeg zij dus zélf om de clip.”

Het was ook geenszins zijn bedoeling om de vrouw te bedreigen, bezwoer hij in de rechtbank. ,,Ik heb gewoon met buurtgenoten een clip opgenomen. Ik rapte, dát was mijn rol. Ik heb het met geen woord over de politie gehad. Iemand anders heeft het wapen doorgeladen.”

Confrontatie
In de clip staat een Rotterdamse straat, gelegen in Zuidwijk, centraal. Te zien is hoe op één van de woningen een zegel van de gemeente is geplakt. De wijkagent uit de video twitterde eerder een foto van het huis dat vanwege overlast was gesloten.

Lees ook  Inhalen op Duitse vluchtstrook gaat gruwelijk mis: Nederlander (50) klapt op truck en overlijdt

Die foto leidde volgens de verdachte tot emotionele reacties in de buurt. ,,Ik ging op Instagram verhaal bij haar halen, omdat op haar foto het huisnummer te zien was. Ze antwoordde dat het haar pijn deed om iemand uit een woning te zetten.” De ‘confrontatie’ was niet de aanleiding voor de clip, zei de Rotterdammer.

Peter Timmers
De officier uitte zich kritisch over het jongerenwerk waar de rapper zo verknocht aan is, noemde de Rotterdammer ‘op dit moment geen rolmodel’ en zei het een slecht idee te vinden als hij het werk snel weer oppakt. Het is de vraag hoe realistisch dat laatste is: de aanklager eiste zes maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk.

James Bond
De advocaat van de Rotterdammer, Peter Timmers, pleitte voor vrijspraak. Hij benadrukte dat de clip een ‘artistieke uiting’ is en kwam met een opvallende vergelijking. ,,Ook James Bond schiet er behoorlijk op los, terwijl Daniel Craig een VN-ambassadeur is.”

Het jongerenwerk noemde hij een ‘escape’. Hiermee kan de verdachte, die zogezegd maar een kleine rol bij de productie van de clip had, ‘verder met zijn leven’.

Het vonnis volgt op 9 september.

Vrouw met rollator meerdere keren overreden door auto

Schulden en geen eten, maar wel altijd drugs in huis: zijn verslaving werd Thijs (23) fataal