in

Kinderdagverblijf waar baby hersentrauma opliep, heeft zwaar verleden: “Hij gaf de kinderen kletsen, gooide met hen”

Het parket heeft het kinderdagverblijf ’t Sloeberhuisje gesloten nadat een baby van zes maanden in kritieke toestand binnengebracht werd in het ziekenhuis.

Gisteren kwam het labo langs in de crèche, dat verzegeld werd. Zowel de uitbaatster D.V. als haar vader en een medewerker zijn opgepakt.

Het parket van Oost-Vlaanderen is een onderzoek gestart. In het verleden werden al meerdere klachten ingediend, van druggebruik tot het gooien met kinderen.

Donderdagochtend om 7.53 uur. Een kort en neutraal sms-bericht wordt naar alle ouders gestuurd wiens kindje in het Gentse Sloeberhuisje verblijft: “Geachte.

De opvang is vandaag uitzonderlijk gesloten door Kind en Gezin. We houden jullie verder op de hoogte. Mvg D.”

Dat het een uitzonderlijke situatie is klopt. Kind & Gezin kreeg die ochtend de melding van het parket van Oost-Vlaanderen dat de opvang gesloten moest worden. De dag voordien speelde er zich de ergste nachtmerrie voor elke ouder af.

Ernstig hersentrauma
Woensdagmiddag rond 13 uur, een ziekenwagen en een MUG stoppen aan het kinderdagverblijf. Een baby van zes maanden – het zou om een meisje gaan – wordt in kritieke toestand overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis van Gent.

Het zou een ernstig hersentrauma hebben opgelopen, meldt de VRT. De oorzaak blijft een raadsel, maar de situatie is zeer verdacht.

Het parket besluit dan ook om de dag nadien de crèche te verzegelen. Donderdagochtend komt de lokale recherche, het labo en de wetsdokter langs voor een sporenonderzoek.

Lees ook  LET OP bij gebruik van papieren rietjes! 1300 meldingen bij NVWA

Urenlang zijn ze in de weer. Na de middag volgt het nieuws. Zowel de uitbaatster van de opvang, D.V., haar vader die door de kindjes ‘opa’ wordt genoemd en een medewerkster zijn opgepakt.

Zij worden verhoord en zullen voor de onderzoeksrechter moeten verschijnen. Die heeft 48 uur de tijd om te beslissen of ze al dan niet aangehouden blijven.

“Hij gaf kinderen kletsen”
Dat deze situatie voorvalt in ‘t Sloeberhuisje is voor sommigen echter geen verrassing. Een moeder die in 2016 haar tweeling weghaalde bij de créche, getuigt anoniem over de schrijnende situatie.

Meer bepaald over de vader van de uitbaatster: “Hij gaf de kinderen af en toe kletsen, gooide met hen”, zegt ze aan De Morgen.

“De minste aanleiding was goed. Haar partner, die op dat ogenblik onwettig in het land verbleef, zat dan weer drugs te gebruiken in het kinderdagverblijf, in het bijzijn van de kinderen.

Onze jongens bleken ook ondervoed. ’s Avonds werkten ze drie maaltijden naar binnen. Ze kregen in ‘t Sloeberhuisje alleen maar aardappelen, en heel af en toen een stukje appel.”

Een andere moeder begrijpt niet hoe de crèche open kon blijven. “Haar businessmodel lijkt meer op het innen van opzegvergoedingen dan het zorgen voor kinderen”, zegt Nathalie Vereeken uit Drongen. “In 2020 besloten we ons zoontje daar weg te halen.

Lees ook  Jeroen Pauw: “Flauw dat de politiek heel veel neerlegt bij de ongevaccineerden”

Hij was er amper 10 dagen geweest. Toen we hem op het einde van de dag kwamen halen, droeg de 9-jarige dochter van D. hem tot aan de deur.

Een enorm gevaarlijke situatie, ons zoontje had ook plots een enorme harde buil op zijn hoofd. We stelden ons al eerder vragen bij de situatie daar, maar dit was echt de druppel voor ons.

Toen hebben we besloten om klacht in te dienen en hebben we voor het eerst de historiek van klachten kunnen inzien, onze mond viel open. Tal van verwaarlozingen, rare letsels en financiële problemen.”

Er kwamen tientallen klachten binnen bij Kind en Gezin. “Die zijn altijd correct opgevolgd”, verzekert woordvoerster Nele Wouters.

Zo kwam in 2015 een inspectieverslag binnen van Kind en Gezin dat De Morgen kon inkijken. Dan al werd melding gemaakt van “ruw en hard gedrag naar de kinderen”, “veel straffen en roepen” en “kinderen (die) naar bed gestuurd worden zonder eten”.

De zaakvoerster ontkende de feiten, tijdens het inspectieonderzoek werd ook geen “tekort vastgesteld.”

Kind en Gezin wacht nu het onderzoek af. De kinderopvang wordt wel een schorsing opgelegd voor onbepaalde duur. “De draagkracht van kinderbegeleiders moet gewaarborgd zijn.”

Meisje van zes maanden oud dat gewond raakte in kinderdagverblijf is overleden

Moeder (45) shopt voor duizenden euro’s bij Big Bazar in Lelystad, dochter (24) zit achter de kassa en rekent niet af