in

Kind mag stiefmoeder geen ‘mama’ noemen, oordeelt rechter

Een opmerkelijke uitspraak in een zaak die diende bij de rechtbank in Noord-Holland. Daar oordeelde een rechter dat een stiefmoeder geen ‘mama’ genoemd mag worden door het minderjarige kind van haar partner. De biologische moeder van het kind stapte hierom naar de rechtbank.

De biologische moeder klopte aan bij de rechter met twee verzoeken. Allereerst wilde ze toestemming om het kind bij een specifieke basisschool in te schrijven. En ze wilde de enige zijn die door haar kind met ‘mama’ mag worden aangesproken.

Lees ook  Kaasfanaten opgelet. Je kan tegenwoordig een kaasabonnement nemen!

Moeilijk te verbieden
Een lastig puntje is dat het kind de stiefmoeder op dit moment al aanduidt met ‘mama’. De vader van het gezin heeft meermaals gezegd dat het ook oké is om de stiefmoeder bij haar voornaam te noemen.

Maar volgens de vader veranderde zijn kind dit zelf weer in ‘mama’ en vond hij dat hij zijn kind niet kan verbieden om dat te zeggen.

Lees ook  Bewezen: vaders die de afwas doen, hebben vaker s*ks én zijn gelukkiger

Zowel in het verzoek rond de basisschool als de term ‘mama’ is de biologische moeder in het gelijk gesteld. Alleen zij mag worden aangesproken met het woord ‘mama’.

Niet alleen door het kind in kwestie, maar door alle derden. “De minderjarige heeft één moeder en één vader. Dit moet voor de minderjarige duidelijk zijn en duidelijk blijven”, staat te lezen in de uitspraak.

Man belaagd en neergestoken in Den Haag, verdachte aangehouden

Viroloog Koopmans over symptomen en verspreiding apenpokken: ‘Vaccins liggen al klaar’