in

‘Keurige’ Elena (59) steekt ontrouwe vriend neer: ‘Ik wilde zijn telefoon zien, maar hij weigerde dat’

Als agenten op 9 januari 2018 ’s nachts na een 112-melding een woning aan de Doornseweg in Langbroek betreden, treffen ze een waar bloedbad aan.

De dan 56-jarige vrouw des huizes ligt in de keuken. Midden in een plas bloed. Haar zwaargewonde partner ligt in zijn boxershort in de keuken van de buren. Zij stamelt: ,,Hij heeft me bedrogen, ik wil niet meer verder.’’

Wat is hier in vredesnaam aan de hand? En wie – vragen de agenten zich hardop af – is de agressor? En wie het slachtoffer?

In de maanden die volgen, ontrolt zich het plot waarin jaloezie het sleutelwoord lijkt. Want Elena G. vermoedde al langere tijd dat haar vriend vreemdging.

Hij ging in zijn nette pak naar de Karwei. Dat kan niet kloppen, toch? Om zijn gangen na te gaan, maakt ze een advertentie aan op een datingsite.

Zoekt hij nieuwe dates? Precies zoals hij haar heeft gevonden, terwijl hij destijds nota bene al getrouwd was.

”Ik wilde zijn telefoon zien, maar hij weigerde dat. Waarom zou hij dat doen als hij niks te verbergen had?”

Appen
Als hij op maandagavond 8 januari te opzichtig append op zijn telefoon in de weer is, controleert ze of hij online is.

Ja, ziet ze. Nee, zegt hij. Als hij dan ook nog eens zegt dat hun relatie voorbij is, stort de wereld van Elena G. in.

De geboren Russische schaamt zich rot dat ze aan haar zoon, cliënten en familie moet vertellen dat ze er niet in is geslaagd de relatie succesvol te maken.

Lees ook  'Leerling (13) van school in Rosmalen mishandeld door vier leraren'

Donderdag verschijnt voor de Utrechtse rechtbank een keurige vrouw (59). Strak toegesneden lederen jasje aan, fleurige legging.

Geblondeerde haren in een staart. Wie haar zojuist buiten de rechtbank op straat tegen is gekomen, heeft zich hoogstwaarschijnlijk nooit ook maar één seconde bedacht dat zij zich vandaag moet verantwoorden voor een daad die veel weg heeft van een crime passionnel.

Want dat is het volgens het Openbaar Ministerie, dat vijf jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk tegen haar eist vanwege poging tot doodslag.

Bloedsporen
De Langbroeker is op basis van het verband tussen de bloedsporen inmiddels verdachte af. Hij verklaarde dat hij – nadat hij op een luchtbed wilde gaan slapen na de ruzie – op de overloop plots een klap/messteek in zijn hals voelde.

Er ontstaat een worsteling. Hij glijdt van de trap, en poogt te vluchten door de achterdeur. Als dat niet snel genoeg lukt, ziet hij dat zijn vriendin een Boeddhabeeld naar zijn hoofd gooit.

Het moment dat zij naar de messenlade loopt denkt hij: ‘er is maar één uitweg om dit te overleven’. Dus steekt hij ook haar neer. En vlucht via de voordeur naar het huis ernaast.

”Ik wilde op een mes gaan liggen. Zachtjes, zodat hij niet meteen hulpdien­sten zou bellen. Dáárom ging ik met een mes naar boven”
– Elena G.

Haar relaas – ‘We zijn allebei slachtoffer, maar ik voel me óók dader’– wisselde vaak de afgelopen jaren.

Lees ook  Rotterdammer (25) bekent mis bruik van jonge meisjes: ‘Je bent nu van mij’

Anderhalf jaar terug kwam ze plots tot de ontboezeming dat ze zichzelf van het leven wilde beroven. En dat dát mis was gegaan. ,,Ik was overspannen.

Die avond wilde ik zijn telefoon zien, maar hij weigerde dat. Waarom zou hij dat doen als hij niks te verbergen had?’’

‘Zij wilde hem koud maken’
Later bleek uit gewiste telefoongegevens dat haar vermoeden over contacten met andere vrouwen klopte. ,,Ik voelde me machteloos.

Was in paniek. Besloot dat ik niet meer verder wilde. Ik wilde op een mes gaan liggen. Zachtjes, zodat hij niet meteen hulpdiensten zou bellen.

Dáárom ging ik met een mes naar boven. Ik voelde me naïef, dom en waardeloos. Toen kwam ik hem onverwachts tegen.

Er ontstond een worsteling. We raakten elkaar met het mes. Waarom ik dit pas na zo’n lange tijd vertellen? Ik schaamde me dat ik uit het leven wilde stappen.’’

Na het steekincident kreeg ze een nieuwe relatie. Deze (inmiddels) ex beweert stellig dat Elena G. hem vertelde dat zij haar partner ‘koud wilde maken’.

Ook overlegde hij bewijs van gezamenlijke wandelmomenten op vakantie in een periode dat Elena bij de onderzoeksrechter verscheen met een rollator.

Haar raadsman vroeg de rechtbank deze rancuneuze verklaringen te negeren.

Volgens het OM bewijzen de wisselende verklaringen van Elena G. dat ze een leugentje niet schuwt om haar eigen hachje te redden.

Uitspraak over twee weken.

Vermiste Bo (22) uit Winterswijk teruggevonden: ‘Ze is in goede gezondheid’

Pool dreigt armen, benen en hoofd van zijn vrouw en dochter (11) af te snijden