in

Kabinet pleit voor eerlijke woningmarkt: biedingen moeten openbaar

Makelaars moeten daarnaast voor meer duidelijkheid zorgen
Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend dat je een huis kunt kopen. Met een hoop concurrenten op de loer die flink over de vraagprijs bieden, moet je flink in de buidel tasten om een onderkomen te vinden. Het kabinet wil daarom de oneerlijkheid op de woningmarkt aanpakken en komt met een voorstel.

Eerlijker en transparanter
Het kopen van een woning gaat er binnenkort anders uitzien. Tenminste, als het aan het kabinet ligt. Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken is namelijk met een voorstel gekomen om de woningmarkt eerlijker en transparanter te maken. En een van de veranderingen is het openbaar maken van de biedingen.

Lees ook  Tbs'er uit Vroomshoop wil niet weg uit kliniek, man zit al 43 jaar

Biedlogboek
Door een automatisch biedlogboek bij te houden, krijgen verkopers en potentiële kopers inzicht in wat voor prijzen er geboden worden. Hiermee zien ze hoe het biedingsproces verloopt. Ook worden voorbehoud van financiering en een bouwkundig rapport waarschijnlijk verplicht in ieder koopcontract. Hiermee wordt de staat van het huis meteen duidelijk en kan een koper geen voorrang krijgen door alleen akkoord te gaan met de voorwaarden van een woning. Doordat de vraag naar woningen veel groter is dan het aanbod, zal dit zorgen voor een eerlijk proces.

Lees ook  Mieke (85) uit Leidschendam: 'Al mijn vrienden zijn dood of dement'

Verbeterplan
In verschillende landen wordt al gewerkt met een automatisch biedlogboek. Volgens Ollongren helpt dit met de transparantie op de woningmarkt en “verdwijnt de ruimte om niet integer te handelen”. Brancheorganisatie VBO is al een proef gestart. De branche regelt in eerste instantie het biedlogboek zelf. Indien dit niet gebeurt, zal Ollongren dit via wetgeving afdwingen. Daarnaast moeten makelaars met een verbeterplan komen om de regels te verduidelijken. Er heerst namelijk veel onduidelijkheid over waar kopers, verkopers en makelaars zich precies aan moeten houden. De brancheverenigingen VBO en NVM moeten daarom dit jaar nog een verbeterplan opstellen.

Steekpartij Rotterdam: slachtoffer en verdachte zijn allebei 12

Alerte serveerster geeft briefje aan jongen met blauwe plekken en redt hem uit gewelddadige thuissituatie