in

Kabinet overweegt volgende stap versoepeling te versnellen

Het kabinet overweegt de volgende stap van de versoepeling van de coronamaatregelen ietwat te versnellen.

De volgende verruiming zou dan ingaan op 5 juni in plaats van 9 juni, melden ingewijden aan De Telegraaf na het Catshuisoverleg in Den Haag deze zaterdag.

Het zou betekenen dat restaurants en culturele instellingen een paar dagen eerder open mogen dan gepland. Ook zouden huishoudens meer mensen thuis mogen ontvangen, namelijk vier.

Of de versnelling er komt hangt af van verdere positieve cijfers over onder meer besmettingen en ziekenhuisopnames.

Zaterdag werd duidelijk dat er voor de vijfde dag op rij sprake is van een daling van het aantal coronapatiënten in de zorg.

Lees ook  Opnieuw stijging besmettingen

Ook de Nederlandse besmettingscijfers, het aantal positieve testen, dalen al enige tijd. In combinatie met het feit dat steeds meer mensen gevaccineerd worden, in totaal zijn er ruim acht miljoen prikken gezet, levert dat een steeds positiever beeld op.

Het kabinet neemt rond 31 mei een besluit of stap drie van het openingsplan eerder kan ingaan.

Middelbare scholen open
Naast de verdere aanpak van de coronacrisis richting de zomer, met aandacht voor zowel het afschalen van de maatregelen als de crisisstructuur, sprak het kabinet ook met deskundigen over de volledige opening van het voortgezet onderwijs. Er is besloten dat middelbare scholen op 31 mei weer volledig open gaan.

Lees ook  Jongere steekt in op drietal tijdens les in de keuken in jeugdgevangenis Lelystad

Twee weken geleden kondigde het kabinet een tweede ronde van versoepelingen aan. Afgelopen maandag bleek dat de coronacijfers zich voldoende hadden verbeterd zodat twee dagen later de verruiming kon doorgaan.

Dat betekende onder meer dat terrassen langer open mogen, er weer gezweet kan worden in de sportschool en dierentuinen en pretparken weer de deuren mogen openen.

Verkeersruzie: jongetje (6) doodgeschoten in kinderzitje

Alle gewonden van steekpartij Amsterdam buiten levensgevaar