in

Kabinet komt met stappenplan: in augustus ‘terug naar normaal’

Het kabinet lanceert een 5-stappenplan dat uiteindelijk moet leiden naar ‘terug naar normaal’. Volgens dat scenario wordt op 28 april de avondklok beëindigt, gaan terrassen en winkels open en mag je vanaf die dag thuis twee gasten ontvangen.

Het plan gaat met een reeks ‘mitsen en maren’ gepaard, want het hangt sterk af van het aantal ziekenhuisopnames én het aantal gevaccineerden. ,,We gaan het écht week voor week bekijken”, zei demissionair premier Mark Rutte zojuist tijdens zijn persconferentie.

Juist vandaag werd bijvoorbeeld duidelijk dat het Jansen-vaccin vertraging oploopt, dus dat is alvast de eerste streep door de rekening. Bovendien kwam het kabinet al eerder met een ‘routekaart’ en een ‘regionale aanpak’: van beide kwam niets terecht.

Lees ook  Aangifte tegen demissionair minister De Jonge geseponeerd

Toch, als dit stappenplan gevolgd kan worden, kan vanaf 11 mei weer buiten én in zalen gesport worden, gaan ‘doorstroomlocaties’ als pretparken en dierentuinen weer open en komt er weer ruimte voor musea. Ook is er dan weer publiek bij profsportwedstrijden mogelijk.

Vanaf 26 mei is het dan weer mogelijk uit eten te gaan. Thuis mogen vanaf dat moment vier gasten worden ontvangen.

Lees ook  Concert voor ernstige ziekte: Hugo (1) stierf eraan, zusje heeft het nu ook

Rutte: ,,We zouden willen dat het sneller kan, maar dat gaat niet. 21 april komt gewoon te vroeg. Het beeld is somberder geworden, helaas, dan we eerder dachten. Het moet verantwoord zijn om risico’s te kunnen nemen. Met 800 mensen op de IC’s, is het onverantwoord”

Hij riep tijdens een persconferentie op nog even vol te houden. ,,Het einde is in zicht. Kijk hoe ver we gekomen zijn. We moeten samen naar de eindstreep.”

Trouwfeest met 30 aanwezigen stilgelegd: feestganger wil agenten omkopen met duizenden euro’s, bruid en moeder schelden agenten de huid vol

Huisarts zegt dat meneer Van Tol (85) is overleden door corona, maar familie weerspreekt dat: ‘Hij had hartkwalen’