in

Juf slaat alarm over kwart van haar nieuwe leerlingen: ‘Ze komen in een luier’

Kinderen van 4 met een luier om, die niet zelf hun jasje kunnen aantrekken en vaak geen Nederlands spreken. Schooldirecteur Sharon Schouwenaar van basisschool De Springplank in Leidschendam slaat alarm over de situatie van haar leerlingen. ,,Er is nu hulp aan de ouders nodig.”

Het aantal zorgenkinderen op basisschool De Springplank is inmiddels gegroeid tot een kwart van alle leerlingen. Het zijn er niet alleen in korte tijd meer geworden, de problemen en achterstanden van de 4- tot 6-jarigen zijn ook nog eens veel ernstiger.

Hun ouders hebben financiële problemen, taalachterstanden, stress door een scheiding, zitten werkloos thuis en soms is er sprake van huiselijk geweld. ,,Dat zien we terug in de kinderen”, zegt Sharon Schouwenaar, directeur van de basisschool in Leidschendam.

Nederlandse ouders
,,4-jarigen komen in een luier op school, hun motoriek is onderontwikkeld waardoor ze geen potlood vast kunnen houden en ze spreken slecht Nederlands. Dat zien we ook bij kinderen van wie de ouders uit Nederland komen”, zegt Schouwenaar, die constateert dat de ouders onvoldoende hulp weten te vinden om hun omstandigheden te veranderen.

De school staat in de van oudsher kwetsbare wijk Prinsenhof en heeft acht groepen en twee zogenoemde instroomgroepen voor kinderen die het Nederlands nog niet beheersen. Het aantal leerlingen groeit flink. Terwijl de voorstad van Den Haag de afgelopen tijd vooral in het nieuws is door het winkelcentrum dat er voor meer dan 600 miljoen euro is neergezet, voltrekt zich volgens Schouwenaar vlak achter deze glimmende Mall of the Netherlands een sociaal drama.

Lees ook  Pasgeboren baby gevonden in afvalbak van vliegtuig

Allemaal op indicatie
,,We zijn een vierde groep peuteropvang begonnen om kinderen voor te bereiden op onderwijs. Zij hebben allemaal een indicatie vanwege hun achterstanden.”

Volgens de schooldirecteur is het een al langer spelende ontwikkeling die ernstiger wordt. ,,We hebben het al meermalen aangekaart bij de gemeente. Die moet de regie nemen in de hulp aan de ouders. Ik mag niet achter de voordeur komen en dat wil ik ook niet. Wij zijn er voor het onderwijs, maar lopen wel tegen deze enorme sociale problemen aan.”

,,Ik ben dolblij met onze schoolmaatschappelijk werkster, maar na vijf gesprekken in een gezin is het uit beeld bij ons. Laat ik het zo zeggen: wij merken aan onze kinderen daarna niet dat de problemen thuis zijn opgelost.”

Extra inzet
Rob Rosier, directeur van basisschool De Vuurvlinder in Den Haag, herkent het beeld van zorgkinderen. Hij heeft ze zelf ook op school en kent de vaak grote sociale problemen in gezinnen, de gevolgen daarvan voor kinderen en daarmee voor scholen om die op te vangen. ,,Dat vraagt extra inzet die we helaas lang niet allemaal vergoed krijgen. We moeten flexibel en geduldig zijn”, zegt Rosier.

Lees ook  Zien: Nieuwe vriendin André Hazes zorgt nu al voor slaande ruzie binnen familie!

,,Wij krijgen ook af en toe kinderen die niet zindelijk zijn. Maar als ze eenmaal geland zijn en je stelt je wat flexibeler op dan je gewend bent, dan heb je de kinderen binnen een tot twee jaar zowel emotioneel als cognitief op de rails. Vergeet niet dat wij gewend zijn onze peuters al van alles te leren, dat is niet in alle culturen zo. Taalachterstanden duren langer, daarvoor heb je wel vier jaar nodig.”

De gemeente Leidschendam ‘gelooft ook dat er meer oplossingen nodig zijn’ om de situatie van de zorgkinderen en hun ouders aan te pakken. ,,We hebben samen met partners al verschillende acties ingezet.” Volgend jaar wordt er structureel ingezet op onder meer deze wijk en moeten de onderwijsachterstanden kleiner en de financiële zelfredzaamheid van ouders groter worden.

Viel een lynx vrouw en hond aan in de duinen? ‘We zijn er 100 procent van overtuigd’

Babyolifant met geamputeerd slurf alsnog overleden