in

Jos Brech in beroep zwaarder gestraft: 16 jaar cel voor dood, mis bruik en ontvoering van Nicky Verstappen

Jos Brech is in beroep veroordeeld tot 16 jaar cel voor het doden, mis bruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen.

De straf ligt hoger dan de 12,5 jaar die de Nederlander eerder kreeg van de rechtbank in Maastricht.

Voor de nabestaanden van Nicky Verstappen was de bijna anderhalf uur durende uitspraak zeer emotioneel.

“Nicky zal voor altijd elf jaar blijven. Door te blijven ontkennen, heeft Brech onnodig extra leed toegebracht aan de nabestaanden”, klonk het.

Brech gaat wel nog in cassatie. De Hoge Raad moet zich nu buigen over de vraag of de procedure juist verlopen is.

De familie van Nicky en de leden van het Openbaar Ministerie vielen elkaar na afloop van de uitspraak in de armen.

“Vuile hond”, riep de vader nog toen de veroordeelde door de parketpolitie de zaal uitgeleid werd. In hoger beroep was twintig jaar cel geëist.

Nicky Verstappen verdween in nacht van 9 op 10 augustus 1998 van het jeugdkamp op de Brunssummerheide.

Een dag later werd zijn lichaam in een nabijgelegen kerstbomenperceel gevonden. Heel lang leek de zaak onopgelost te blijven.

DNA-onderzoek
Pas in 2018, na een grootschalig DNA-onderzoek, kwam Brech in beeld. Hij bleek op dat moment echter spoorloos.

Lees ook  Inbreker rukt zichzelf naast slapende vrouw in Breda

Uiteindelijk werd de fanatieke bushcrafter na een klopjacht in Spanje gearresteerd. DNA-sporen en een haar op de kleding van Nicky waren cruciaal in de bewijsvoering.

Onderkoeling, een geboren afwijking, een vechtpartij met vriendjes of stress werden uitgesloten als doodsoorzaak.

“Verstappen is overleden door smoren, het drukken met de hand op de mond van Nicky.

Het kan niet anders dan de verdachte zijn die hem vastgehouden heeft. Daarbij heeft Nicky op enig moment het leven gelaten”, klonk het.

Niet de zware vorm van doodslag
Het hof zegt dat Brech “de aanmerkelijke kans aanvaard heeft dat Nicky kon komen te overlijden”. “De verdachte wilde het gevolg – Nicky’s dood – niet. Maar hij wilde het risico daarop ook niet vermijden.” Het hof acht doodslag daarom bewezen.

Brech werd wel vrijgesproken voor gekwalificeerde doodslag en seksueel binnendringen van Nicky Verstappen, de zware vorm van doodslag.

Daarvoor waren de sporen op het lichaam “te mager”. Brech zou Nicky dus niet om het leven gebracht hebben om het s*ksuele mis bruik te verhullen.

On tucht
Brech kleedde volgens het hof Nicky doelbewust uit om seksuele handelingen te verrichten. Ontucht wordt dus bewezen geacht.

De uitleg van Brech voor de vele DNA-sporen (“Ik heb zitten snotteren en zijn kleding onkundig bewaard”, nvdr.) werd verticaal geklasseerd.

Lees ook  Vier weken oude baby overlijdt nadat dronken moeder op hem in slaap valt

Ook het feit dat Brech zich in de jaren tachtig op een soortgelijke manier vergreep aan jonge jongens werd mee in rekening genomen. Tot slot werd de verdachte ook veroordeeld voor het bezit van kinderporno.

Cassatie
Brech houdt tot nu vol niets met de dood van Nicky te maken te hebben. Hij zou de jongen ‘slechts’ gevonden hebben toen hij al dood was en daarna “gefatsoeneerd” hebben.

Vervolgens vertrok hij weer. Hij zou geen melding gedaan hebben omdat hij bang was als verdachte aangemerkt te worden vanwege het zedenverleden dat hij toen al had.

Zijn advocaat Gerald Roethof liet na afloop weten in cassatie te gaan. De Hoge Raad moet zich nu buigen over de vraag of de procedure juist is verlopen.

“Einde aan 23 jaar vechten”
De familie van Verstappen reageert opgelucht. “Er is een einde gekomen aan 23,5 jaar vechten”, zei vader Peetje Verstappen. “

Maar tevreden ben je nooit.” Dat Brech nu nog naar cassatie gaat, komt niet als een verrassing. “Maar deze uitspraak was de belangrijkste.”

“Het waren lange, zware moeilijke jaren. We hebben het gered omdat we elkaar hebben”, besloot moeder Berthie Verstappen

Bak grind vanaf viaduct over passerende auto’s gestrooid op A2

Zwangere Samantha de Jong zwaargewond afgevoerd naar ziekenhuis na mishandeling vriend