in

Jongen (17) die Armando (26) doodstak omdat hij ‘te weinig zakgeld kreeg’ hoort achttien maanden eisen

Tegen de minderjarige jongen die Armando (26) in februari doodstak tijdens een mislukte beroving, eist justitie niet de maximale straf: achttien maanden in een jeugdgevangenis en jeugd-tbs. De toen 16-jarige verdachte vond dat hij van zijn oma te weinig zakgeld kreeg en besloot toen een willekeurig slachtoffer te beroven.

Hij hoopte op wat extra geld en mooiere spullen, maar het werd een nachtmerrie. De verdachte jongen ging die fatale donderdagmiddag 18 februari het park aan het Julialaantje in Rijswijk in en trof daar Armando (26), die een lunchwandelingetje aan het maken was. De ict-specialist werd rond 13.00 uur plots overvallen door de veel jongere verdachte, maar was niet van plan zich meteen gewonnen te geven.

Hij verzette zich en toen trok de verdachte een mes, vertelt Jos Rijser, advocaat van de verdachte. ,,Dat wilde hij niet gebruiken om te steken. Hij wilde dreigen naar het slachtoffer. Het is uit de hand gelopen.” Uiteindelijk wilde hij hem in zijn been steken om alsnog geld te ontfutselen, maar ook dat ging verkeerd. De verdachte raakte zijn slachtoffer in de rug. Armando overleed een paar dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Spoorloos
De verdachte tiener bleef zes weken spoorloos. Pas nadat beelden van zijn vlucht in opsporingsprogramma’s werden getoond meldde hij zich op het politiebureau. Hij zit sindsdien in voorarrest in een jeugdgevangenis. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij deels bekend. Hem is doodslag ten laste gelegd. Hij zou de week daarvoor ook al iemand anders in het parkje hebben bedreigd en achternagezeten. Die ten laste gelegde bedreiging en mishandeling leverden hem toen geen buit op.

Lees ook  Hoe Natasha een s*ksuele relatie kreeg met haar vader

,,Uit hoge nood’’, duidt zijn advocaat het motief van de jeugdige verdachte. De jongen vond dat hij te weinig zakgeld kreeg van zijn oma, die de voogdij heeft over hem en zijn broer. Gedrieën wonen ze in de Haagse wijk Laak, net als waar Armando woonde.

(Tekst gaat verder onder foto)

,,Hij had natuurlijk nooit dat mes moeten hebben, maar het is zo gegaan’’, zei Rijser eerder over de nu 17-jarige verdachte. ,,Het is een hele domme situatie, waarin alles verkeerd viel.” De oma van de verdachte reageerde geschokt op de aanhouding van haar kleinzoon eind maart. ,,Ik ben kapot’’, zei ze eerder.

Dat nu eindelijk duidelijk is wat er die februaridag precies is gebeurd, is een schrale troost voor Armando’s familie en vrienden. De inhoudelijke behandeling van de zaak vandaag was voor hen opnieuw een ‘emotionele dag’, een ‘rollercoaster’ zegt Armando’s oom Wikram Kanhai. ,,We hopen dat er recht aan Armando wordt gedaan. Al is het natuurlijk de vraag of we dat gevoel ooit krijgen.”

Lees ook  Net binnen: ‘Vanaf nu is het coronavirus gewoon een griepje’

Jeugd-tbs
Omdat de verdachte minderjarig is, vond de inhoudelijke behandeling vandaag achter gesloten deuren plaats. Armando’s ouders en de familie van de verdachte waren wél in de Haagse zittingszaal aanwezig. Zij hoorden de jeugdofficier van justitie achttien maanden in een jeugdgevangenis en een vorm van jeugd-tbs in een inrichting eisen. Dat is zes maanden minder dan de maximale straf in het jeugdstrafrecht, omdat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Hoe lang hij moet verblijven in de inrichting is afhankelijk van het verloop van de behandeling.

Zijn advocaat ging voor een (mislukte) diefstal met geweld met een fatale afloop, in plaats van de genoemde doodslag. Tijdens de zitting werd er uitgebreid ingegaan op een reclasseringsrapport over de verdachte, die met psychische stoornissen kampt. Zijn advocaat hoopt dat de verdachte zo kort mogelijk in een jeugdgevangenis verblijft, zodat hij snel zijn behandeling in een instelling kan starten.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Deze vrouw is getrouwd met een treinstation – en ze heeft er zelfs seks mee

Meisje (18) gooide eerst haar tas naar beneden en sprong toen zélf van vier hoog uit het raam