in

Johan Quist dood gevonden in Vlissingen, eerder veroordeeld seksueel misbruiken minderjarige zoon

De man die in de avond van 4 mei dood werd gevonden in een winkel in de Sint Jacobsstraat in Vlissingen is de voor seksueel misbruik veroordeelde Johan Quist.

Hij werd veroordeeld voor het misbruiken van zijn zoon en kreeg hiervoor een celstraf van 2 jaar opgelegd waarvan 8 maanden voorwaardelijk.

Na zijn veroordeling verhuisde hij van Middelburg naar Vlissingen waar hij schoenmaker was. De politie gaat uit van een misdrijf.

Johan Quist
Johan Quist woonde samen met zijn vrouw in Middelburg en had aan de Dauwendaele een schoenmakerij genaamd Mijn Schoenmaker.

Daarnaast kwam hij meermaals in het nieuws als de directeur van RefoAnders. De organisatie werd in 2006 opgezet door Johan Quist, omdat hij vond dat het taboe op homoseksualiteit in de reformatorische kerken doorbroken moest worden.

RefoAnders was een Orthodox-Christelijke homo organisatie, zo tekent de website Gay.nl op in een interview met Johan Quist.

Hierin vertelt hij dat mannen wel verliefd op elkaar mogen zijn, want liefde is een eigenschap van god.

Maar ze mogen geen seks met elkaar hebben. In 2014 werd de toen 52-jarige Johan Quist zelf veroordeeld voor het plegen van ontucht met zijn zoon vanaf diens 10-jarige leeftijd.

Lees ook  Vader en zoon mishandeld door groep van twintig jongeren in Enschede

Dit zou zijn gebeurd in de periode van 1998 tot en met 2003 in hun ouderlijk huis in Oosterland en Middelburg. De destijds minderjarige zoon werd zowel oraal als anaal verkracht door Johan Quist.

Seksueel misbruik
De zoon van Johan Quist heeft destijds op 26 juli 2011 bij de politie aangifte gedaan van het seksueel misbruik.

In deze aangifte vertelde hij dat zijn vader zowel hem als zijn broer heeft misbruikt. De broer erkende dat dit was gebeurd, maar volgens hem ging het enkel om strelingen over de geslachtsdelen en billen.

De rechter oordeelde tijdens de rechtszaak in 2014 dat de aantijgingen van de broer minder ver gaan dan die van de zoon die aangifte heeft gedaan, maar dat deze niks af doen aan de authenticiteit van de aangifte.

In zijn aangifte verklaarde de zoon dat de eerste keer dat het seksueel misbruik gebeurde zijn vader zijn hoofd omlaag duwde.

Hij moest hem oraal bevredigen. Daarnaast verklaard de zoon dat hij zijn vader ook anaal moest penetreren. Dit zou zo’n vijf keer zijn gebeurd in de woning in Oosterland.

Lees ook  Celstraf voor man die slapende vrouw verkracht op afterparty

Johan Quist heeft het seksueel misbruik gedeeltelijk erkend. Volgens Johan Quist vond het misbruik zo’n 1 á 2 keer per week plaats in de woning in Oosterland.

Hierbij vond niet iedere keer orale seks plaats. Na de verhuizing naar Middelburg ging het misbruik door.

De vrouw van Johan Quist probeerde haar man nog vrij te pleiten tijdens de rechtszaak. Het misbruik vond plaats in de slaapkamer van het echtpaar en de slaapkamer van de zoon.

De vrouw zou op sommige momenten in bed hebben geslapen terwijl haar zoon in datzelfde bed naast haar werd misbruikt.

In een schriftelijke verklaring zei de vrouw dat het misbruik niet kon hebben plaatsgevonden, omdat ze dit dan zou moeten hebben gemerkt.

De rechtbank verwierp die verklaring echter als niet aannemelijk, omdat de zoon verklaarde dat zijn moeder ten tijde van dat misbruik aan de andere kant van het bed lag.

Tevens zou er volgens de vrouw geen enkel seksueel misbruik hebben plaats gevonden in het bed van haar en haar man. Dit terwijl Johan Quist zelf heeft verklaard dat hij zijn zoon in dat bed heeft misbruikt.

Verdachte schutter zorgboerderij mailt RTL Boulevard: ‘Al jaren oorlog in mijn hoofd’

Auto’s Oekraïense vluchtelingen vernield door groep mannen: ‘Russen vallen ons ook hier al aan’