in

Jip (26) is ongeneeslijk ziek, maar voor dochtertje Ava (2) geeft ze alles: ‘Mama, niet huilen hoor’

De tweede aflevering van Over mijn lijk zorgde bij menig kijker weer voor de nodige tranen. De 26-jarige Jip heeft een hersentumor en het is niet bekend wanneer ze daaraan komt te overlijden. Maar één ding werd 1.148.000 kijkers gisteravond wel duidelijk: de liefde voor haar vriend Max en dochtertje Ava, die ondanks haar jonge leeftijd precies weet hoe ze haar moeder moet troosten.

Ava is de grote trots van Jip en Max. Zij is degene die ervoor zorgt dat Jip alles aanpakt om in ieder geval zo lang mogelijk te blijven leven. Er gaat geen rem op, Jip en Max nemen Ava overal mee naartoe waar ook ter wereld. Toch is Jip niet altijd zo vrij geweest. Toen ze in 2013 te horen kreeg dat ze ongeneeslijk ziek was, zag ze alleen maar een donkere toekomst voor zich.

,,Toen ik te horen kreeg dat ik dit had dacht ik meteen: oh nee, nu kan ik nooit kinderen krijgen of een relatie hebben,’’ vertelde ze vanavond aan presentator Tim Hofman. ,,Wie wordt er nou verliefd op iemand die mogelijk binnen een paar jaar doodgaat?’’ Gelukkig was daar Max, die ze ontmoette tijdens een van haar reizen. Vanaf dat moment veranderde alles voor Jip. ,,Ik dacht altijd, ik neem geen kind, maar dat is zo gebaseerd op angst,’’ vertelt ze. ,,Wie weet ben ik er nog wel gewoon heel lang. Ik wil gewoon kinderen.’’

Lees ook  Spectaculaire redding: agent bevrijdt hond uit brandende auto

Twijfel
Inmiddels is Ava bijna 3 en komt ze steeds dichter bij de leeftijd dat ze echt herinneringen op gaat bouwen. Heel soms bekruipt Jip daarom een gevoel van twijfel, vraagt ze zich af of ze wel goed genoeg is voor Ava als moeder. ,,Wat is een goede moeder? Ik heb me dat vaak afgevraagd. Ik kwam vaak tot de conclusie dat ik haar onvoorwaardelijke liefde geef en dat ik in die zin wel een goede moeder ben.’’ Jip kan qua energieniveau niet evenveel als andere moeders, maar weet zeker dat het met de liefde voor haar kind goed zit.

Lees ook  80-jarige rijdt voor drie ton schade in wasstraat met zijn elektrische auto

Toch maakt Jip zich soms zorgen over de kleine Ava. ,,Als ik me soms rot voel is zij wel echt de trigger. Als ik er bijvoorbeeld niet meer ben, daar kan ik echt niet over nadenken, dan blijft er weinig van me over.’’ Als vervolgens de tranen komen bij Jip weet Ava precies wat ze moet doen. Ze kruipt bij haar moeder op schoot en geeft haar een knuffel. ,,Mama, niet huilen hoor, het komt wel goed.’’ Jip knapt er meteen van op en knuffelt Ava stevig terug. ,,Alsof ze het aanvoelt he?’’ reageert Tim Hofman. ,,Zo mooi om te zien.’’

OM: Omgebrachte Esmee (14) en verdachte kenden elkaar ruim een jaar, ontucht in die periode

In België doodgeschoten Kenneth (21) had jeugd-tbs en zat in laatste fase behandeling