in

Jacques werd opgesloten om hem te ‘genezen’ van homoseksualiteit: ‘Ik zou bezeten zijn door de duivel’

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt een initiatiefwet om ‘homogenezing’ strafbaar te stellen. D66 en VVD hebben de wet vandaag gepresenteerd. In de wet staat dat ‘homogenezing’ kan worden bestraft met een boete of een maximale celstraf van een jaar.

Slachtoffer Jacques Zonne werd op 17-jarige leeftijd twee jaar opgesloten met als doel hem te ‘genezen’. Hij heeft jaren gestreden voor een verbod. “Misschien kan ik mijn trauma nu eindelijk gaan verwerken”, vertelt de Amsterdammer aan Hart van Nederland.

Paspoort afgepakt
Jacques ging als 17-jarige op vakantie met een evangelisch christelijke jongerenorganisatie. Toen de begeleiders een vermoeden kregen van Jacques’ geaardheid veranderde hun doel. “Ze wilden me bekeren.

Eenmaal daar, pakten ze mijn paspoort en andere papieren af en belden ze naar mijn ouders dat ik langer zou blijven”, vertelt Jacques. Hij is enorm getraumatiseerd door alles wat er gebeurd is.

Lees ook  Man met 848 getatoeëerde vierkantjes wordt ‘menselijk schaakbord’ genoemd. “Ik niesde zwarte inkt!”

“Ik zou bezeten zijn door de duivel en ze deden een duiveluitdrijving”, zegt Jacques. “Ze schudden me door elkaar, legden hun handen op me en begonnen te bidden. Het was vreselijk. Ook hebben ze me gehersenspoeld, zodat ik zelf geloofde dat ik slecht was en niet eens wílde ontsnappen.”

Geaardheid veranderen door behandeling
In sommige streng christelijke kringen bestaat het idee dat de geaardheid van homo’s veranderd kan worden door een behandeling. Er zijn in Nederland meerdere therapeuten en organisaties die dit aanbieden.

In landen als België en Duitsland zijn deze zogenoemde conversietherapieën verboden. Een meerderheid van de Tweede Kamer drong in 2019 al aan op een verbod, maar de vorige regering wilde er niet aan. Het toenmalige kabinet wilde eerst meer onderzoek laten uitvoeren.

Lees ook  Tim Hofman nu zelf in opspraak om vrouwonvriendelijke teksten: 'Ik schaam mij'

“Homoseksualiteit is niet fout en al helemaal niet iets waarvan je zou moeten genezen”, zegt D66-Kamerlid Jeanet van der Laan. “Middeleeuwse praktijken zoals conversietherapie horen niet thuis in Nederland. Personen en organisaties die deze activiteiten aanbieden, reclame voor maken of uitvoeren worden door deze wet strafbaar.”

Gert-Jan van Leeuwen, voorzitter van de Christelijke LHBT-beweging ChristenQueer, plaatst wel wat kanttekeningen bij het verbod. “We zijn tegen homogenezing maar twijfelen of wetgeving dé manier is om het uit te bannen.” Hij denkt dat handhaven lastig is. “Het belangrijkste is om erover in gesprek te gaan.”, stelt Van Leeuwen.

Zoon steekt moeder dood, man had vermoedelijk psychose

Jongen (15) biedt gestolen fiets aan op Marktplaats, maar treft politie als koper