in

Honderden Poolse geestelijken zouden 368 kinderen in de afgelopen twee jaar hebben mis bruikt

De Poolse katholieke kerk heeft in een rapport bekendgemaakt dat 292 geestelijken naar verluidt 368 jongens en meisjes mis bruikt hebben tussen 2018 tot 2020. Een woordvoerder van de Poolse bisschoppenconferentie spreekt van een ‘golf van meldingen’.

Uit de eerste onderzoeken blijkt dat 144 van de meldingen ‘betrouwbaar’ zijn. Er worden nog 186 zaken onderzocht, en vooralsnog 38 zijn als ‘onbetrouwbaar’ bestempeld.

,,Er is geen dalende trend zichtbaar. De cijfers zijn aanhoudend hoog”, aldus de zegsman over het tweede rapport.

In het eerste verslag van de kerk, over de periode 1990-2018, worden gevallen vermeld van 382 geestelijken die 625 minderjarigen zouden hebben mis bruikt.

De namen van 42 van de geestelijken komen ook terug in het laatste rapport, dat door het statistisch bureau van de kerk is samengesteld op basis van gegevens van alle bisdommen.

Lees ook  Jongen van 16 aangehouden voor dodelijk schietincident Amstelveen

De bisschop van bisdom Legnica heeft vandaag zijn aftreden aangekondigd, omdat hij mis bruik door geestelijken zou hebben verdoezeld.

Aartsbisschop Wojciech Polak, het hoofd van de Poolse katholieke kerk, herhaalde vandaag in een onlineconferentie zijn eerdere verontschuldigingen aan de slachtoffers en vroeg hun vergiffenis.

Adam Zak, die binnen de kerk is belast met het opsporen en voorkomen van gevallen van mis bruik van minderjarigen door geestelijken, benadrukte de noodzaak van meer bewustzijn en preventie, omdat het aantal recente meldingen hoog blijft.

Te weinig ingegrepen
Het vandaag vrijgegeven rapport komt op een moment dat het overwegend katholieke Polen extra onder de loep ligt bij het Vaticaan, omdat er door de kerkelijke leiders in het land te weinig zou zijn ingegrepen bij signalen over s*ksueel mis bruik.

Lees ook  51-jarige man gewond na steekpartij

Zo zijn onlangs een paar Poolse bisschoppen en aartsbisschoppen gestraft voor nalatigheid en worden zij uitgesloten van onder meer kerkelijke ceremonies.

Er lopen nog onderzoeken naar nalatigheid van de gepensioneerde aartsbisschop van Krakau, kardinaal Stanislaw Dziwisz.

Hij was van 2005 tot 2016 aartsbisschop van de stad en had een van de hoogste posities binnen de Poolse katholieke kerk. Dziwisz wordt ook beschuldigd van het verdoezelen van kindermis bruik.

De katholieke kerk is een belangrijk onderdeel van de Poolse nationale identiteit. Vanwege de autoriteit die de geestelijken uitstralen, durven mis bruikslachtoffers volgens mensenrechtenverdedigers niet snel naar buiten te treden. Zo zouden maar weinig gevallen van mis bruik uiteindelijk worden gemeld.

Opnieuw mesaanval in Duitsland, Twee gewonden, dader gevat

Kind (5) alsnog overleden na zwembadongeluk