in

Veel klachten over malafide makelaars: ‘Bod dat ’s avonds was geaccepteerd ochtend erna ineens te laag’

Makelaars negeren massaal de ethische regels rond de aankoop van een huis. Zo wisselen makelaars onderling informatie uit over biedingen.

Ook spelen ze kopers tegen elkaar uit en drijven daarmee bewust de prijzen op. Dit concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) na een analyse van het meldpunt Oneerlijke Biedingspraktijken. Daar kwamen honderden meldingen binnen.

Uit de klachten blijkt volgens de VEH ook dat huizenkopers zonder aankoopmakelaar het vaak wel kunnen schudden in hun poging een huis te bemachtigen.

Biedingen worden namelijk niet doorgegeven. Verder is het zonder aankoopmakelaar in veel gevallen schier onmogelijk om een bezichtiging te plannen.

‘Gebrek aan regels’
Volgens de VEH is er sprake van een ‘schrijnend gebrek’ aan regels en duidelijke afspraken over verkoopprocedures in de sector.

Daardoor overschrijden veel makelaars de ethische grenzen van huizenkopers. De vereniging vindt dat demissionair minister Kajsa Ollongren met makelaarsorganisaties afspraken moet maken om de misstanden uit te roeien.

,,Makelaars zijn aan weinig regels gebonden”, zegt Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis.

Lees ook  Baby die teruggevonden werd in vijver was levensvatbaar en stierf mogelijk door onderkoeling

,,Tussen wat kan en mag bestaat een groot grijs gebied waarin te veel makelaars hun eigen gang gaan.

Dat komt doordat ze een cruciale informatievoorsprong hebben en het verkoopproces zo kunnen sturen.

Die machtspositie bestond altijd al, maar op de overspannen woningmarkt komen steeds meer consumenten daar op een vervelende manier achter.”

Meer transparantie
De VEH merkt op dat door de grote vraag naar woningen en het schaarse aanbod vrijwel elk te koop staand huis veel belangstelling trekt.

Van makelaars mag worden verwacht dat de bezichtigings- en biedingsprocedures helder en eerlijk zijn en dat die worden gevolgd. Dat is volgens de VEH vaak niet het geval, zo blijkt uit de ervaringen van veel kopers.

Volgens Vereniging Eigen Huis is het bezichtigings- en biedproces vaak schimmig. Het proces moet veel transparanter en controleerbaar worden.

Ook moeten er duidelijkere regels komen voor de makelaardij. Kopers, verkopers en makelaars hebben daar allemaal voordeel bij.

Lees ook  Opnames realityshow Jaimie Vaes stilgelegd na geweldsincident

Minister Ollongren moet met de makelaars daarover in gesprek gaan en desnoods hun medewerking aan betere regelgeving en scherpere gedragscodes afdwingen, vindt Vereniging Eigen Huis.

,,Pas dan wordt het verkoopproces van een woning helder en inzichtelijk en weet iedereen waar hij of zij aan toe is”, zegt Kremer.

Niet gecertificeerde makelaars
Volgens de grootste makelaarsorganisatie NVM worden de problemen vrijwel uitsluitend veroorzaakt door niet-gecertificeerde makelaars, die bij geen van de makelaarsorganisaties zijn aangesloten.

Daar blijkt bij het meldpunt niets van. In bijna 90 procent van de meldingen waarin een makelaar bij naam wordt genoemd, gaat het om een makelaar die bij een van de brancheorganisaties is aangesloten.

Het beroep van makelaar weer tot een beschermde titel verheffen, zoals de NVM oppert, lost volgens Vereniging Eigen Huis het probleem dan ook niet op.

,,Iedere makelaar zou zich verplicht moeten voelen zijn zorgplicht zo optimaal mogelijk in te vullen”, zegt Kremer.

,,Ook daarom zijn duidelijke regelgeving en aangescherpte gedragscodes absoluut noodzakelijk.”

Leerling deelt 30 kogels uit aan klasgenoten tijdens spreekbeurt

Tweede Kamer wil meer maatregelen tegen p*dofielen op internet