in

‘Hond ouder echtpaar dood na trap van boze buurman’, politie kan niks doen door gebrek aan bewijs

Met een harde trap in de buikholte maakte de buurman van Jan en José Bartels in Lierop afgelopen zondag een einde aan het leven van hun hond Neeltje.

De politie arresteerde de man maar heeft de zaak inmiddels wegens gebrek aan bewijs geseponeerd. Voor het echtpaar onbegrijpelijk: ,,Hij heeft gewoon ons kind vermoord.”

Verslagen, boos en geëmotioneerd zitten Jan (74) en José (68) Bartels in hun tuin aan ’t Alfort in Lierop.

Naast hen staan vier lege hondenmanden (1 voor buiten, 1 voor op de slaapkamer, 1 voor in de huiskamer en 1 voor bij de oppas) en een zak brokken. Niet meer nodig. Verderop in de tuin ligt hun hond Neeltje begraven. Slachtoffer van grof geweld.

”Wij zijn bang voor hem, wat als hij de volgende keer een van ons pakt”
– Jan en José Bartels, Lierops echtpaar

Hun verhaal begint zondag vroeg op de avond. Hij zit buiten terwijl zij het gras aan het maaien is. Hun veertienjarige ‘kind’ Neeltje speelt wat in de tuin als opeens de buurman met veel bombarie naar buiten komt gerend.

De viervoeter schrikt ervan en begint te blaffen. ‘Als ie bij mij op het gras komt, trap ik hem kapot’, krijgen de Bartelsen dreigend toegevoegd.

Op mijn netvlies gebrand
Maar omdat José Bartels een bloempot heeft verzet om de hoekjes te kunnen maaien, ziet Neeltje kans voorbij het hekje te glippen.

Lees ook  Gorilla bekend van virale foto sterft in armen van verzorger: ‘Ik hield van haar als mijn eigen kind’

In volle sprint komt de buurman op haar afgestormd en trapt haar vol in de buik, waardoor Neeltje meters door de lucht vliegt. ,,Het beeld staat op mijn netvlies gebrand,” zegt Jan Bartels terwijl hij de tranen uit zijn ogen wrijft.

Bartels, die lijdt aan een zenuwbeschadiging, strompelt over het hekje om verhaal te halen. De buurman werkt hem met bruut geweld tegen de grond. Jan houdt er een zware kneuzing aan zijn been aan over. Ook José Bartels wordt hard geduwd.

”De zaak heeft alle aandacht”
– Woordvoerder Mooiland, Woningcoöperatie

Als de rust terugkeert en de twee op zoek gaan naar Neeltje, vinden ze haar binnen in haar mandje. ,,Haar tong hing uit haar mond en ze zakte ineen, ze liet al haar ontlasting lopen.”

Met spoed rijdt het echtpaar nog naar een dierenarts in Geldrop maar de hulp mag niet meer baten, onderweg blaast de hond haar laatste adem uit.

Een koekje van hem
Hoe heeft het zo kunnen escaleren in het anders zo rustige dorpsstraatje? Zes maanden geleden hebben ze hun buurman verwelkomd.

Hij kreeg het buurhuis toegewezen door woningcoöperatie Mooiland die vooral actief is in Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen maar ook woonruimte in onder meer Lierop bezit.

Lees ook  Verwaarloosd paard door harteloze eigenaar voor dood achtergelaten

In het begin is er niets aan de hand, Neeltje krijgt zelfs regelmatig een koekje van hem. Ook komen ze bij elkaar over de vloer om voetballen te kijken.

,,Hij gaf ons allemaal tips en zei dat we sneller internet moesten nemen,” vertelt Jan Bartels. Ze laten het hem installeren.

Wat ze niet weten is dat hij er zelf ook gebruik van maakt om films te downloaden. Als ze dit doorkrijgen en het abonnement stopzetten, verandert zijn gedrag

. Het stel heeft sindsdien wel enkele klachten ingediend bij Mooiland maar dat het zo uit de hand zou lopen, dat hebben ze niet zien aankomen.

Gebrek aan bewijs
Bovenop het verlies van hun hond, krijgt het echtpaar Bartels ook de teleurstellende mededeling dat de politie niets kan doen bij gebrek aan bewijs, die dat desgevraagd bevestigt.

De buurman is wel gearresteerd maar ook weer vrijgelaten. Hij is sindsdien nog niet in Lierop gesignaleerd.

Een woordvoerder van Mooiland laat in een verklaring weten ‘dat de zaak alle aandacht heeft maar dat er vanwege privacy geen mededelingen worden gedaan.’

Voor Jan en José Bartels is dit onbegrijpelijk: ,,Wij zijn bang voor hem, wat als hij de volgende keer een van ons pakt?”

Politie zoekt naar vermiste Jason (12) die in paniek wegrende uit zorginstelling

Man die nietsvermoedende hardloopster stak in Eindhoven, sloeg mogelijk vaker toe