in

Hij huilde voor de camera’s nadat “overvallers” zijn vrouw (20) hadden vermoord, maar valt door de mand door sporthorloge

Griekenland is compleet in shock door de brute moord van een 33-jarige man op zijn 20-jarige vrouw, en moeder van hun jonge kindje.

Aanvankelijk verklaarde de man dat drie overvallers zijn Britse vrouw in hun huis bij Athene in koelen bloede hadden gewurgd.

Dat schokkende verhaal ging ook de hele wereld rond. Maar donderdagavond bekende Babis Anagnostopoulos dat hij Caroline Crouch zélf om het leven heeft gebracht na een echtelijke ruzie.

De ontzetting bij de Grieken is extra groot, omdat ze massaal hadden meegeleefd met Anagnostopoulos na diens dramatische verklaring voor de tv-camera’s direct na de moord.

Hij vertelde toen hoe drie overvallers hen allebei op 11 mei in hun huis in een voorstad van Athene hadden vastgebonden en ook hun dochtertje onder schot hadden gehouden.

Hij vertelde hoe hij had moeten toezien hoe ze zijn geliefde voor zijn ogen wurgden en er vervolgens vandoor gingen met zo’n 15.000 euro.

Zeker bij bemiddelde Grieken was de schok erg groot, omdat zij bang waren dat dit – met de daders op de vlucht – ook hen zou kunnen overkomen.

Op de begrafenis zei Anagnostopoulos huilend hoe “onze geliefden het meest belangrijk zijn voor ons allemaal”, terwijl hij zijn elf maanden oude dochter in zijn armen hield. “Je moet altijd op ze passen en genieten van de tijd samen.”

Argwaan
De politie kreeg echter al snel argwaan, verklaart het hoofdbureau in Athene vrijdag. Onder meer omdat er voor zo’n brute overval maar weinig sporen waren.

Lees ook  Alison (18) in coma na medische fout: ‘Anesthesist drukte een 0 te veel in op zijn toetsenbord’

Bovendien bleek de camerabewaking enkele uren voor de vermeende overval uitgezet. Daarnaast toonden gegevens van zijn telefoon aan dat Anagnastopoulos door het huis bewoog gedurende de tijd dat hij zogenaamd vastgebonden zat.

Maar de belangrijkste aanwijzing: het sporthorloge dat de jonge moeder om had. Dat registreerde al uren voor de verzonnen overval geen hartslag meer.

”Eén ding dat me nog verdrieti­ger maakt dan haar dood, is dat onze dochter nu zal opgroeien zonder zich haar prachtige moeder te herinneren.”
– Anagnastopoulos tijdens de herdenkingsdienst

De bewijzen vormden voor de politie genoeg aanleiding om Anagnostopoulos uiteindelijk woensdag aan te houden tijdens een herdenkingsdienst op het eiland Alonnisos, waar de Britse Caroline als kind met haar ouders was komen wonen en opgroeide.

“Ik prijs me gelukkig dat ik haar kende en dat ze van me hield. En met alle momenten die we samen hadden”, sprak hij daar.

“Eén ding dat me nog verdrietiger maakt dan haar dood, is dat onze dochter nu zal opgroeien zonder zich haar prachtige moeder te herinneren, vol levenslust.”

Op beelden van Alpha TV is te zien hoe hij de rouwende mama van zijn vermoorde vrouw een knuffel gaf op de dienst.

Bekentenis
Een groot deel van het eiland was bij die dienst aanwezig en zag hoe de politie Anagnostopoulos na afloop plots afvoerde.

Lees ook  Dronken student (21) slapend aangetroffen in laadbak van asfalteermachine

Agenten brachten hem per boot naar het nabijgelegen Skiathos, vanaf daar werd hij per helikopter naar Athene gevlogen.

Volgens de politie bekende hij uiteindelijk na een verhoor van acht uur zijn vrouw te hebben vermoord.

Na een ruzie had ze gedreigd hem te verlaten, waarop Anagnostopoulos naar eigen zeggen buiten zinnen raakte en haar met een kussen dooddrukte.

Hij bleek ook hun hond te hebben verdronken en aan een trapleuning te hebben gehangen om zijn verhaal over de bruutheid van de overvallers kracht bij te zetten.

Anonieme getuigen
Diverse media voeren nu anonieme getuigen op over de problematische, gewelddadige en ongelijkwaardige relatie tussen Anagnostopoulos en Crouch, waarin zij meerderde keren zou hebben gedreigd te vertrekken.

Ze zou voor de nacht van de moord een hotel geboekt hebben. Ze wou weg, samen met haar kindje.

Behalve tot afschuw leidt de moordzaak ook tot hevige discussies en reflectie. Anagnostopoulos zei in zijn aanvankelijke verklaring dat de overvallers een buitenlandse taal spraken, waarop sommige media meteen speculeerden dat het om Albanezen zou gaan – een achtergestelde en gediscrimineerde minderheid in Griekenland. Ook werd een man met de Georgische nationaliteit even opgepakt.

De Griekse regering loofde eerder een recordbedrag van 300.000 euro uit voor de gouden tip die naar de criminelen zou leiden.

“Zoveel wreedheid komen we zelden tegen in Griekenland”, had de Griekse minister voor Burgerbescherming over de moord gezegd.

Kind gereanimeerd na ongeval bij speeltoestel in water Kapel Avezaath

Zeker één dode nadat school deels instort in Antwerpen, nog vijf vermisten