in

Harry laat vrouw en dochtertje (3) achter om te vechten in Oekraïne

Harry uit Bunschoten hakte vorig weekend de knoop door: hij vertrekt deze week in een auto volgeladen met hulpgoederen richting Oekraïne.

De spullen en de auto laat hij achter in Polen, zelf zal hij de grens oversteken om zich aan te sluiten bij het vreemdelingenlegioen. Hij laat zijn vrouw en dochtertje achter in Nederland.

Zijn dochter Delayla wordt dinsdag drie jaar oud, een dag later vertrekt Harry richting het oosten, naar het front.

Zijn familie en vrienden hebben er wel moeite mee, zegt de 36-jarige Harry tegen Hart van Nederland.

“Maar mijn besluit staat vast, ik moet er gewoon heen. De filmpjes die ik zag zijn vreselijk. Ik wil iets doen.”

‘Ik ben handig zat’
Hij is niet de enige. Het is lastig om een precieze inschatting te maken, maar volgens Oekraïense autoriteiten zijn er 20.000 mensen uit 52 landen die zich hebben aangemeld als vrijwilliger voor het vreemdelingenlegioen.

“Ik wil helpen het Russische leger de doorgang te vermoeilijken. Ik kan versperringen maken om tanks tegen te houden, ik ben handig zat.”

Lees ook  Mary heeft één echtgenoot, één verloofde en twee vriendjes, elke dag is het raak!

Hij hoopt dat het daarbij blijft. “Ik ga er niet heen om te schieten, maar als er echt een vuurgevecht komt, tja, dan kan ik daar niet onderuit.”

Van een bevriende autohandelaar kreeg Harry een oude Ford Fusion met flink wat kilometers op de teller.

De wagen is volgepropt met conserven, verbandmiddelen, flessen water en andere hulpgoederen.

Van alle kanten is het voertuig beplakt met grote geel-blauwe stickers van de Oekraïense vlag en de tekst ‘Peace Ukraine’.

“Ik laat de auto achter op de grens als ik Oekraïne zelf in ga. Anders ben ik meteen een doelwit voor de Russen.”

Afgekeurd
Harry heeft zich van tevoren niet aangemeld bij het Oekraïense consulaat. Daar worden alleen vrijwilligers geaccepteerd met militaire training en skills en tot zijn spijt is hij destijds afgekeurd voor het leger vanwege zijn lengte.

Lees ook  Zien: Roxeanne Hazes staat halfnaakt op de cover van de Linda!

“Ze waren bang dat ik geen zware jerrycans met benzine in vrachtwagens zou kunnen hijsen. Ik was er zelf helemaal klaar voor.

Ik deed stormbanen in het weekend, ging naar open dagen van Defensie. Maar alleen de absolute toppers kwamen destijds door de selectie. Het is altijd blijven kriebelen.”

Met zijn vader besprak hij de situatie in Oekraïne na de Russische inval. Die grapte dat Harry zich altijd nog kon aanmelden bij het vreemdelingenlegioen en dat is dus precies wat Harry gaat doen.

“Mijn moeder en zussen zijn er niet blij mee. Ook mijn vriendin is bang om me te verliezen. Ik snap dat wel, maar mijn besluit staat vast. Ik ga toch.”

Uiterst gevaarlijk
Minister Kajsa Ollongren raadde eerder deze maand Nederlanders ten zeerste af om af te reizen naar Oekraïne om mee te vechten.

“Het is uiterst gevaarlijk en het reisadvies is rood”, aldus de minister eerder tegen Hart van Nederland.

Hond komt om bij heftig ongeluk in Ridderkerk, traumahelikopter ter plaatse

Masturberende man actief in bosgebied