in

Grote kans dat terras op 28 april weer open gaat

Er is een grote kans dat de avondklok per 28 april wordt afgeschaft. Ook kunnen vanaf die datum mogelijk de terrassen en de detailhandel weer open.

Het kabinet kijkt na het Catshuisberaad ’iets positiever aan tegen de datum van 28 april’, zo meldt een ingewijde.

Zeker is dat het hoger onderwijs per 26 april weer open mag voor één dag per week fysiek onderwijs.

De sector geeft al vanaf half december louter online les en miste de eerdere heropening van het onderwijs – vanaf 8 februari zijn de basisscholen weer open en vanaf 1 maart.

Het kabinet wil de maatschappij de komende maanden in vijf stappen uit de harde lockdown halen, mits de cijfers de goede kant op gaan.

Op 28 april zou een eerste stap voorzien zijn: de terrassen en winkels open, thuisbezoek naar twee personen per dag, de avondklok geschrapt en het hoger onderwijs weer gedeeltelijk open.

De afgelopen dagen gaf premier Rutte opeens weer weinig kans dat het allemaal door kan gaan.

Eerste stap
Na aan toelichting van RIVM-baas Jaap van Dissel in het Catshuis zijn de meest bij het coronabeleid betrokken ministers toch weer wat positiever gestemd over het zetten van de eerste stap op 28 april, al is nog niet duidelijk of het allemaal tegelijk kan.

Het kan zijn dat bijvoorbeeld de winkels nog even moeten wachten. Dinsdag neemt het kabinet hierover een besluit. Rutte en zorgminister De Jonge lichten dat ’s avonds toe in de persconferentie.

Voorwaarden terrassen
Aan de heropening van de caféterrassen zitten scherpe voorwaarden. Zo mogen ze aanvankelijk slechts tot zes uur ’s avonds open. Maandag overlegt de sector over de voorwaarden met de betrokken bewindslieden.

Lees ook  Dave De K. wil in Nederland worden berecht

Een afschaling hangt af van de dagelijkse instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen, omdat zij daar nog steeds voor een enorme druk zorgen, zeiden Rutte en De Jonge afgelopen dinsdag.

Ze willen dat eerst de piek van de huidige derde coronagolf is bereikt. De afgelopen zeven dagen liep het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen echter weer op. Zaterdag waren het er ruim 8300.

OMT-lid Marc Bonten klonk bij WNL op Zondag voorzichtig optimistisch. „Het aantal coronapatiënten op de ic’s is de afgelopen dagen niet afgenomen, maar ook niet gestegen.

Het glas is half vol of half leeg.” Voorzitter Hubert Bruls, voorzitter van de 25 veiligheidsregio’s, pleitte ervoor de eerste stap van het openingsplan op 28 april te zetten.

Ic-opnames
De komende dagen wordt het niet alleen spannend hoe het met het aantal besmettingen en nieuwe ziekenhuis- en ic-opnames gaat, maar ook met het vaccinatieprogramma.

Komende week zal het Europees Medicijnagentschap EMA een oordeel vellen over de mogelijke bijwerkingen van het Janssen-vaccin, waarvan Nederland er nu 80.000 in de koeling heeft liggen.

Eigenlijk wilden de GGD’s die vorige week al toedienen aan mensen onder de 60, maar na enkele meldingen in de VS over bloedproblemen, raadde de farmaceut zelf aan even te wachten met vaccineren en zette de levering op pauze.

„Het zou heel mooi zijn als winkels meer mogelijkheden krijgen. Hoop doet leven”, zegt woordvoerder Paul te Grotenhuis van detailhandelsorganisatie Inretail over het vooruitzicht dat er dinsdag inderdaad een stap naar opening van de winkels wordt gezet.

Lees ook  Tbs'er uit Vroomshoop wil niet weg uit kliniek, man zit al 43 jaar

„De detailhandel is er klaar voor en daar hebben we al die tijd ook op gehamerd. De draaiboeken liggen klaar en we hebben al bewezen dat we veilig winkelen mogelijk kunnen maken in de periode vóór half december toen de winkels dichtgingen. Het zou heel positief zijn. We hopen dan ook dat het nu doorgaat.”

Reserves bij horeca
Koninklijke Horeca Nederland blijft ’door schade en schande wijs geworden’ zijn reserves houden, vertelt een woordvoerster.

„Het is goed om te lezen dat de aangekondigde versoepelingen per 28 april aanstaande, zoals opgenomen in het openingsplan van het kabinet in ieder geval (nog) niet van tafel zijn.

Echter, het is nog geheel afhankelijk van de voorwaarden waaronder terrassen dan wellicht open zouden mogen, of wij dit toejuichen of niet.

Sowieso geeft KHN al geruime tijd aan dat ’terrassen alleen’ voor onze branche natuurlijk niet voldoende is, gezien lang niet alle ondernemers hierbij geholpen zijn én we eerder hebben laten zien dat wij binnen ook verantwoord open kunnen.”

Over opening van de rest van de horeca voert KHN maandag nog gesprekken met het kabinet, meldt het.

„Hierin zal KHN blijven hameren op de motie Dijkhoff, waarin eerder aangegeven werd dat de ’beschikbare ruimte’ eerlijk verdeeld moet én kan worden over de verschillende branches.

Maar àls die terrassen dan als eerste open mogen, moeten de voorwaarden voor horecaondernemers werkbaar én rendabel zijn, zodat zij hier ook écht mee zijn geholpen.”

Jonge moeder van vijf kinderen doodgestoken door haar man

Vrouw in Amsterdam meerdere malen overreden na ruzie over telefoon