in

Grap loopt uit de hand: Zorgmedewerkers laten demente vrouw lijntje coke snuiven en filmen het

De twee vrouwen die een kwetsbare, demente vrouw een lijntje poedersuiker lieten snuiven zijn daarvoor op staande voet ontslagen. Terecht, vindt de kantonrechter, want ‘de werkneemster heeft hiermee de kerntaak om voor een veilige leefomgeving voor de bewoonster te zorgen, ernstig verzaakt.’

Grap uithalen
Het gebeurde op oudejaarsdag 2020, op een van de locaties van zorgstichting ViVa! een zorggroep in Noord-Holland. Twee verzorgenden wilden een lolletje uithalen met de vrouw. Ze gaven haar een rietje en deden voor hoe ze een lijntje poedersuiker kon snuiven. De demente vrouw volgde het voorbeeld, wat lachend werd gefilmd. Dat filmpje werd vervolgens gedeeld met anderen. De demente vrouw voelde zich ontdaan, verdrietig en voor schut gezet.

Lees ook  Baby gevonden bedekt met braaksel van dronken moeder – gered door de politie die voor hem zorgen als vaders

Een collega kwam erachter toen ze het gelach hoorde. Enkele dagen later stapte ze naar haar leidinggevenden om het voorval te melden. De stichting vond het zo ernstig dat de 26-jarige en 59-jarige medewerkers, na onderzoek, op staande voet werden ontslagen.

Werkneemster: straf veel te zwaar
De werknemers waren al sinds 2008 en 2011 in dienst en stapten naar de rechter, omdat ze het ontslag onterecht vonden. Ze zeggen dat de maatregel veel te zwaar is en wilden hun baan terug, of een ontslagvergoeding. Volgens hen zou het om een uit de hand gelopen grap gaan.

Lees ook  Peter R. de Vries zei op dodenlijst Taghi te staan

Maar daar ging de kantonrechter niet in mee. “Het is dan ook de kerntaak van de zorgmedewerkers van Viva! om een veilige leefomgeving voor deze bewoners te creëren. De zorgstichting moet er te allen tijde op kunnen vertrouwen dat haar medewerkers niets doen of nalaten dat deze veilige omgeving in gevaar kan brengen”, aldus de kantonrechter.

De twee vrouwelijke werknemers moeten nog naast hun ontslag ook nog ieder €747 proceskosten betalen.

De Jonge: het raakt me dat coronamaatregelen leiden tot tweedeling in samenleving

Mogelijk langere kerstvakantie door enorme coronabesmettingen