in

Gezin van opgepakte verdachte in zaak De Vries: ‘Vader moest mee naar politiebureau’

De 35-jarige man uit Polen die gearresteerd is voor de moordaanslag op Peter R. de Vries woonde sinds kort met zijn hoogzwangere vrouw en kinderen in een onopvallend rijtjeshuis in een volksbuurt in Maurik. De ontsteltenis in de straat is groot.

Het is woensdagochtend 3.00 uur als een buurvrouw uit de Goudenregenstraat geschreeuw hoort. ,,Ik zag een man over de schutting hangen die wat onverstaanbaars aan het schreeuwen was.” Het is een zwartharige man in donkere kleding. Niet de bewoner, haar Poolse buurman, ziet ze.

”Er gebeurt ook hier genoeg dat het daglicht niet verdraagt”

Ze belt de politie. Die laat weten dat ze het ‘onder controle hebben’. Niet veel later ziet een andere buurvrouw ‘zeker vijf maar misschien wel tien’ onopvallende politiewagens voor haar deur parkeren. Agenten in kogelvrije vesten spoeden zich naar het huis even verderop.

Het is het huis van een van de verdachten die volgens justitie betrokken is bij de moordaanslag die dinsdagavond heel Nederland schokte, de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Er gebeuren hier wel vaker gekke dingen, verklaren buren. Maurik, een 4000 zielen tellend dorp in het Rivierengebied, is allesbehalve een plek die met de keiharde onderwereld geassocieerd wordt. Maar ‘er gebeurt ook hier genoeg dat het daglicht niet verdraagt’.

Lees ook  Twee inzittenden auto overleden na te water raken in Amsterdam

In onderhuur
In de bewuste woning woont sinds een maand of twee een Pools gezin in onderhuur, verklaren diverse buren. Niemand wil met naam en toenaam iets kwijt.

Te beladen, te bang. Op het adres is een eenmanszaak in montagetechniek gevestigd, op naam van de 35-jarige Kamil Pawel E.

Vrouw, dochter en zoon van de verdachte zijn deze ochtend gewoon thuis en doen de deur open. Ze vertellen dat deze nacht inderdaad de politie langs is geweest.

Vader is meegenomen naar het bureau, vertellen ze in het Pools, meer willen ze niet kwijt. De vrouw van de verdachte – ook in de dertig – is hoogzwanger. Ze oogt vermoeid.

Vanochtend is de witte Renault van de verdachte door de politie meegenomen. Buurtgenoten hebben gezien dat ook een kartonnen doos en een plastic box met een deksel uit de woning zijn gehaald. Wat erin zat? Eén buur speculeert: ,,Daar zal wel munitie in gezeten hebben.”

Ze kennen de opgepakte man als ‘vriendelijk’. ,,Hij zegt altijd goeiedag”, aldus een van de buurtgenoten.

Lees ook  Huisarts zegt dat meneer Van Tol (85) is overleden door corona, maar familie weerspreekt dat: ‘Hij had hartkwalen’

Het gezin waar het om gaat zat vermoedelijk in onderhuur, de eigenlijke bewoner is volgens de buurt van Turkse komaf. De bewoners zouden gesommeerd zijn om half juli de woning weer te verlaten.

Veel foto’s gemaakt
Volgens de buurt spelen zich rond de woning – achteraf gezien – vaker ‘verdachte zaken’ af. ,,Bijna elke dag kwam hier wel een auto langs waar we de bewoner dan met een tasje naartoe zagen lopen, dat hij dan afgaf.”

De politie is woensdagochtend tot ongeveer 6.30 uur bij de woning bezig gebleven. ,,Er zijn ook een heleboel foto’s gemaakt.”

Over de man die over de schutting hing en schreeuwde is veel onduidelijk. Had hij ook iets met de zaak te maken? Is hij alsnog meegenomen?

Voor de naaste buurvrouw van de woning van de opgepakte verdachte, die er zelf ook nog maar een paar maanden woont, is de gebeurtenis uit de nacht van dinsdag op woensdag in ieder geval reden om door te zetten wat ze al van plan was: verhuizen. ,,Ik voel me hier echt niet meer op mijn gemak”

Trucker die verdacht wordt van doodrijden politieman reed eerder motoragent aan, die arm verloor

Zoon Peter R. de Vries: ‘Grootste nachtmerrie is werkelijkheid geworden’