in

Gezin in holst van nacht gewekt door roofovervallers: ‘Onze zoon (14) is vastgebonden en bedreigd met wapen’

,,Als je op kinderen gaat richten, dat is het laagste van het laagste.’’ De moeder van het Boskoopse gezin dat slachtoffer werd van een gewapende roofoverval is woedend op de overvallers, vooral wegens het vastbinden en het met een wapen bedreigen van hun 14-jarige zoon.

De overval op het gezin, ouders van middelbare leeftijd en twee zonen van 14 en 18 jaar, in hun vrijstaande woning aan de Boezemlaan vond plaats op in de nacht van zondag op maandag 10 mei.

Een dag later, op dinsdagavond hield de politie drie verdachten aan: een Boskoper (20), een Nijmegenaar (19) en een Bilthovenaar (17).

De moeder blikt vandaag terug op de gebeurtenis die haar leven op z’n kop zette.

,,Ik wil al de mensen die zo met ons meeleven laten weten wat er is gebeurd en hoe het met ons is. En ik wil de politie een groot compliment maken, die heeft de zaak geweldig opgepakt. Wat een fijne mensen.’’

Ze wil niet met haar naam in de krant omdat ze bang is dat de familie dan tot in lengte der dagen wordt gekoppeld aan de overval.

Wapens
Terug naar die bewuste nacht. ,,Wij liggen heerlijk te slapen. Ik word ineens wakker van een geluid. Ik denk eerst dat onze zoon van 18 naast ons bed staat.

Maar er staan twee mannen in de slaapkamer, zij bedreigen ons met wapens. Ik schrik me rot. Ze willen weten waar onze kostbaarheden zijn.

Het opmerkelijke is dat ik totaal niet in paniek raak. Niet tegenin gaan, zij hebben wapens. Mijn gedachte is: hoe krijgen we ze zo snel mogelijk het huis uit? Neem alles mee wat je wil, als jullie maar gaan.’’

Lees ook  Verstandelijk beperkte vrouw op straat gezet na s*ks met internetdate: ‘Hij zei: rot op uit mijn huis’

”De oudste zit voor zijn eindexamen. Lief dat de overval­lers daar rekening mee hebben gehouden.”

De overvallers hebben het over kostbaarheden, die in het huis moeten zijn. Dat hebben ze van een ‘vriend’ gehoord. Ze binden het echtpaar vast in de slaapkamer.

,,We proberen ze rustig te houden door in gesprek te blijven. We leggen uit dat er weinig te halen is. Ondertussen doorzoeken zij de kasten en de laden in de slaapkamer.

Gelukkig ligt daar nog wat contant geld voor losse uitgaven en nog allerhande zaken waar ze in geïnteresseerd zijn. Waaronder sieraden van blik en glas.’’

Zoon bedreigd
Toch blijven de overvallers ervan overtuigd dat er iets te halen is. ,,We hebben ze een uur lang moeten overtuigen dat wij geen ondernemers zijn met een lading geld in huis.

Dat er verder niks te halen is. We zijn kantoormensen. Als het licht begint te worden willen ze eindelijk vertrekken.”

,,We moeten al onze telefoons geven, zodat wij geen 112 kunnen bellen. Die van onze jongste zoon (14) gaan ze dus ook halen.

Hij wordt bedreigd en vastgebonden op zijn kamer. Ze hebben zijn fiets ook gestolen. Daarnaast nemen ze allerlei apparatuur uit de woonkamer mee.’’

De slaapkamer van de oudste zoon (18) ligt op de eerste verdieping. ,,Hij ligt boven te slapen en is de dans ontsprongen.

Met zijn telefoon bellen we direct 112, zodra we ons hebben losgemaakt. De jongste is dan al naar ons toegerend, nadat hij zich zelf heeft bevrijd.

Lees ook  8-jarige jongen steekt 11-jarige neer met stuk gereedschap

Binnen enkele minuten staan de eerste agenten voor de deur en en in no-time zijn alle politieteams uit de wijde omgeving bij ons thuis.

Geüniformeerde politie, rechercheurs, technische recherche en zelfs een politiehond. De politie heeft deze zaak geweldig opgepakt, dat verdient een groot compliment!”

Impact
De impact is groot. ,,Het is alsof je in een politieserie bent beland, je komt in een flow. Er hangt een politiehelikopter boven ons huis op zoek naar de daders.

De hele straat staat vol busjes. De technische recherche, hele fijne mensen, keert het hele huis om. En wat je allemaal moet regelen.

Pasjes blokkeren, sloten vervangen, verzekeringen regelen, slachtofferhulp, werk bellen, scholen bellen.

Gelukkig was het vakantie. De oudste zit voor zijn eindexamen.’’ En dan cynisch: ,,Lief dat de overvallers daar rekening mee hebben gehouden.’’

Slachtofferverklaring
,,Hoe is het nu met ons? Wij zijn natuurlijk enorm geschrokken. Maar het belangrijkste is dat iedereen nog gezond is.

Verder hebben we veel steun uit onze omgeving gekregen. Dat zorgt ervoor dat we ons vertrouwen in de mensheid absoluut niet zijn verloren.

We hebben nog wat tijd nodig om alle stress uit ons lijf te krijgen, maar de arrestatie van de verdachten heeft al geholpen die te verminderen.’’

Zij kijkt uit naar de rechtszaak en dan vooral naar het voorlezen van de slachtofferverklaring. ,,Als je op kinderen gaat richten, dat is het laagste van het laagste. Verder wil ik er nog niets over kwijt.’’

Dode steekpartij Amsterdam is 64-jarige man, vier twintigers in ziekenhuis

Verkeersruzie: jongetje (6) doodgeschoten in kinderzitje