in

Gewonde bever zat vast in rattenklem, nu dreigt amputatie van zijn pootje: ‘Operatie kost veel geld’

De dierenambulance Vianen rukte gisteren uit voor een bever in nood. Het arme dier zat met zijn poot vast in een rattenklem. Onzeker is of de bever zijn gekwetste poot kan behouden. Amputatie dreigt.

De bever hing de hele dag rond bij de plas in de Middelwaard in Vianen. ,,In de ochtend kregen we al diverse meldingen binnen over een gewonde bever,” vertelt Gerrit de Boom van Dierenambulance Vianen.

Die constateerden bij aankomst al snel dat de poot van de bever vast zat in een muskusrattenklem. Ondanks het stuk ijzer om zijn poot bleef de bever in beweging.

,,Elke keer als we bij de plas kwamen, was de bever net weg. Hij werd nauwlettend in de gaten gehouden door twee vissers.

‘s Avonds belden zij dat de bever weer aan de kant zat. Snel zijn we er met twee teams naartoe gegaan.”

Lees ook  Vrouw geeft haar eigen jas aan hond zodat hij warm blijft terwijl hij buiten wacht

Daarna was de bever snel gevangen. ,,De bever sprong recht in het net,” vertelt Gerrit. ,,Ik verbaasde me over de kracht die hij nog had. Hij was immers flink uitgeput. In de bench hebben we de vervelende klem van zijn poot kunnen halen.”

”Als zijn poot gebroken is, moet hij een operatie ondergaan, maar dat kost veel geld. De andere optie is amputatie.”
– Gerrit de Boom, dierenambulance Vianen

De bever is overgebracht naar Vogel en Zoogdierenopvang ‘De Toevlucht’ in Amsterdam. Daar wordt hij nu verder onderzocht.

Gerrit: ,,Het ziet ernaar uit dat hij zijn poot heeft gebroken. Als dat zo is moet hij een operatie ondergaan, maar dat kost veel geld. De andere optie is amputatie. In dat geval zal hij niet kunnen overleven in de natuur.”

Lees ook  Hond meegesleurd aan achterpootje bij aanrijding in Oosterhout

Populatie
Deze bever is niet de eerste die gered is door de Dierenambulance Vianen. ,,Eerst kwamen we er zelden een tegen en nu is het bijna wekelijkse kost.

We hebben er nu vier in vier maanden tijd gered of van straat geplukt. Twee levenden en twee doden.” aldus De Boom.

,,Ze nemen ontzetten toe in populatie. Je zag ze al in Ameide, Gorinchem, Culemborg en nu ook in Vianen.”

De opkomst van de bever is voorlopig geen probleem. ,,Nu is het nog een beschermde diersoort, maar als het zo door gaat kan het een probleem worden.”

Vooral voor de waterhuishouding kan de bever voor problemen zorgen. ,,Dat is iets om in de gaten te houden, maar voor nu doen ze het prima. Het zijn dan ook prachtige dieren met hun brede, platte staart.”

Nederlandse vrouw zit half uur vast in 7 meter hoge boom nadat ze haar kat probeert te redden

4-jarig meisje kwam in Steenwijk om door laakbaar gedrag van kinderopvang, zegt justitie