in

Gevaccineerden blijken na omikroninfectie immuniteit te hebben tegen alle varianten, ongevaccineerden niet

Wie gevaccineerd is en toch nog besmet raakt met de omikronvariant, blijkt nadien immuniteit te hebben tegen alle varianten van het coronavirus.

Bij ongevaccineerden is dat niet het geval, zij hebben alleen immuniteit tegen de omikronvariant. Dat staat te lezen in nieuw onderzoek.

Het onderzoek werd gepubliceerd door het Centre for Epidemic Response and Innovation (CERI) in Zuid-Afrika, maar is nog niet nagekeken door andere wetenschappers.

Lees ook  Hans Kazàn met levensgevaarlijk aneurysma opgenomen in ziekenhuis

De betrokken wetenschappers onderzochten het plasma van twintig ongevaccineerde en zeven gevaccineerde mensen die tijdens de omikrongolf in Zuid-Afrika besmet raakten met het coronavirus.

Wie niet gevaccineerd was en besmet raakte met omikron, bleek alleen immuniteit op te bouwen tegen omikron, maar niet tegen andere varianten van het coronavirus.

Wie wel gevaccineerd was en een doorbraakinfectie kreeg, bleek immuniteit op te bouwen tegen álle varianten.

Lees ook  Cafés en restaurants open tot tien uur 's avonds, versoepelingen worden sneller doorgevoerd

“Mensen die niet gevaccineerd zijn en besmet raken met omikron, zijn kwetsbaarder voor herinfectie met andere varianten en nieuwe zorgwekkende varianten (variants of concern (VOC), red.)”, staat er te lezen.

“Hoewel op omikron gebaseerde immunogenen adequate boosters kunnen zijn, is het onwaarschijnlijk dat ze superieur zijn aan de bestaande vaccins voor priming bij mensen die nog niet besmet raakten met het coronavirus.”

Jongen (15) biedt gestolen fiets aan op Marktplaats, maar treft politie als koper

Vermist meisje na 2,5 jaar levend teruggevonden in geheime ruimte onder trap, drie arrestaties