in

Geen coronatoegangsbewijs nodig bij kerkbezoek

Bezoekers van diensten van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zullen vanaf zaterdag, wanneer de nieuwe coronaregels gaan gelden, geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien. Beide kerken hebben hun eigen opvatting over het toegangsbewijs.

Volgens de protestanten omdat dit “niet past bij kerkelijke bijeenkomsten” en volgens de katholieken “omdat dit niet past bij het karakter van de Kerk”, aldus beide kerkgemeenschappen dinsdag in verklaringen.

Geen onderscheid
Bij de kerkgang wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn, zeggen bisschoppen van de RKK. Ze roepen wel bedienaren, vrijwilligers en andere gelovigen op om zich te laten vaccineren. “Wij willen dat niet eisen of afdwingen, maar wel zoals paus Franciscus een dringende oproep doen. De paus noemt vaccineren een daad van liefde: voor jezelf, voor onze families en vrienden en voor alle volkeren.”

Lees ook  Twee doden (20 en 23) bij zware klap op E17: “Ik wist meteen dat inzittenden geen kans maakten”

Ook laten beide kerken de 1,5 meter bij kerkbezoek los. Wel wordt erop gewezen dat er dan voldoende geventileerd moet worden en blijft het advies overeind om “gepast afstand” te houden.

Houdt wel rekening met elkaar
De PKN roept bezoekers op rekening te houden met mensen met een kwetsbare gezondheid of mensen die zich niet veilig voelen. Kerkgemeenten “kunnen overwegen een gedeelte te reserveren voor mensen die wel graag 1,5 meter afstand willen bewaren”, aldus de kerk.

Lees ook  Kind (5) aangereden, automobiliste rijdt door en agent krijgt kopstoot van familielid

De RKK meldt dat volkszang in de kerk vanaf zaterdag weer mag. Maar dan wel onder meer met 1,5 meter afstand en in zigzagformatie. Ook is het weer toegestaan de communie uit te reiken in de hand, mits die vooraf gereinigd is. Uitreiken op de tong mag nog niet.

Vanaf komende zaterdag vervalt in Nederland de verplichte 1,5 meter afstand, maar moeten mensen wel een coronatoegangsbewijs laten zien als ze bijvoorbeeld naar een restaurant of een bioscoop willen.

Aanhouding voor fraude met vaccinatiebewijzen, meerdere aanhoudingen niet uitgesloten

McDonald’s-medewerker met lachgasfles neergeslagen in Breda, politie zoekt deze verdachte nog