in

Gedwongen tot seks met je docent: een leerlinge werd zelfs drie keer zwanger van haar leraar

Na de onthullingen over seksuele escapades met kandidaten in het The Voice of Holland-schandaal blijkt ook Zuid-Limburg het toneel te zijn geweest van ernstig grensoverschrijdend gedrag.

Docenten van middelbare scholen gingen behoorlijk over de schreef met vrouwelijke scholieren. De oud-leerlingen luidden de noodklok en stapten naar de politie. Panorama heeft de hand weten te leggen op schokkende informatie.

Het is begin dit jaar als Melissa, die om privacyredenen niet met haar echte naam genoemd wil worden, met haar gsm in haar hand zit. Zij heeft besloten om – na lange tijd goed nadenken en ondanks vele slapeloze nachten door steeds opkomende angst en schaamte – toch naar de politie te stappen. Zij moet en zal juridische stappen zetten en besluit daarom een eerste zogeheten ‘kennismakingsgeprek zeden’ met de recherche aan te gaan, op het politiebureau.

Melissa wil aangifte gaan doen tegen haar voormalige leraar van het VAVO Heerlen, middelbaar onderwijs dat onderdeel is van het overkoepelende VISTA-college. Zij heeft niet zomaar even een appeltje met haar voormalig leerkracht te schillen.

Het is veel ernstiger. Melissa heeft een flink trauma opgelopen en doet haar ellende, mede door de onthullingen in het zogenoemde The Voice of Hollandschandaal, in de winter van dit jaar voor het eerst uit de doeken tegenover een zedenrechercheur van de Limburgse politie. Haar relaas is heftig en schokkend, zo blijkt al snel tijdens het gesprek.

Melissa vertelt wat haar in de jaren daarvoor als leerlinge van de Heerlense VAVO en ook in de periode daarna is overkomen. Door toedoen van een van haar docenten dus. Een man die ze moet vertrouwen, maar haar vijand is geworden. Niet te bevatten details legt ze op tafel.

Zij wil dat de betrokken leerkracht moet gaan boeten voor zijn daden. Melissa onthult dat zij liefst drie keer zwanger is gemaakt door haar voormalige docent. Die haar op brute wijze heeft gedwongen tot seks. De leerlinge is er al die tijd maar in meegegaan.

Tegen haar wil in. Ze heeft zich laten inpakken door de man, is gehersenspoeld als het ware. Veelvuldige seks en vunzige berichtjes. Onder het mom van: absoluut mondje dichthouden, dan komt er nooit iemand achter.

Maar ondanks deze intimidaties heeft Melissa tóch besloten om het stilzwijgen te doorbreken. Uiteindelijk komen er in de voorbije jaren zelfs twee kinderen op de wereld, zo verklaart Melissa onder meer tegenover de zedenpolitie.

Soort loverboys
De Limburgse heeft dus twee kinderen van haar eigen leraar. Zónder dat er ooit sprake is geweest van een gelijkwaardige relatie. Eén keer laat het meisje zelfs een abortus plegen. Een schokkende onthulling over een gruwelijke gebeurtenis.

Lees ook  Marco Borsato vraagt justitie om onderzoek

De stap om deze langslepende ellende, een aantal jaar na dato, alsnog met de recherche te delen heeft zeker ook met durf te maken. Melissa neemt in februari dit jaar op advies van de politie een gespecialiseerde advocaat in de arm.

De oud-leerlinge doet niet lang daarna aangifte van, juridisch gezien, het volgens de wet strafbaar gestelde ‘seks met een leerling’. Tijdens een hernieuwd urenlang gesprek met de zedenpolitie moet zij haar gruwelijke levensverhaal daarom nog een keer vertellen en wordt alles in de aangifte op papier gezet.

De Heerlense advocaat Kasper Regter heeft de laatste tijd meermaals te maken gehad met grensoverschrijdende zaken op middelbare scholen. Hij ziet een soort patroon in de aanpak door de foute docenten, ook in de kwestie van Melissa. “Leerkrachten zoeken eerst tienermeisjes in hun klas die mentaal zwakker zijn en proberen die dan als een soort loverboys binnen te hengelen.

Daarna gaan zij steeds een stapje verder. Dat begint met seksueel getinte opmerkingen, dan volgen berichten via onder meer de telefoon, waarna het in sommige gevallen zelfs tot seks komt. Gedwongen seks welteverstaan. Een duidelijke vorm van manipulatie.”

De aangifte van oud-leerling Melissa en het daaropvolgende onderzoek slaat bij de leiding van het VISTA college in als een bom. De beschuldigde docent krijgt vrijwel meteen het bericht dat hij op non-actief is gesteld en ook de schooldirectie zelf besluit, na kennis te hebben genomen van de ernstige feiten, aangifte tegen de in opspraak geraakte leraar te doen. Het college van bestuur licht hierover middels een brief de leerlingen en ouders van de school in.

In dat schrijven wordt gesproken over ‘ernstig grensoverschrijdend gedrag en een zeer ernstige situatie’. En: “Wij zijn geschrokken van de ernst van deze melding en vinden het uiterst moedig dat deze oud-studente zich hierover uitspreekt en dit alsnog heeft gemeld. Wij hebben aangifte gedaan vanwege een ernstig vermoeden van strafbare feiten. Daarnaast hebben wij dit aan de onderwijsinspectie gemeld.”

Nog twee studentes
Er is nog een oud-studente in Limburg met een vergelijkbaar verhaal. Deze Katja, niet haar echte naam, doet begin dit jaar aangifte van verkrachting tegen haar voormalige leraar op een van de Trevianum-scholen voor voortgezet onderwijs in Sittard.

Concreet vertelt ze daarin tegen de recherche dat zij in de auto van de docent gedwongen is tot het hebben van seks, waaronder het oraal bevredigen van de man. Hoewel er geen verband lijkt te zijn tussen de zaken van Melissa en Katja, komen de manieren waarop de slachtoffers worden verleid tot het hebben van seks wel overeen.

Lees ook  Onderzoek wijst uit: Een goede relatie maakt dik en wel hierom!

Katja legt alles wat zij aan ernstige seksuele praktijken heeft meegemaakt uitgebreid uit tegenover de politie. Over die keer bijvoorbeeld dat zij in de auto van haar leraar heeft gezeten en geen mogelijkheid had om uit te kunnen stappen. Katja heeft het er logischerwijs nog altijd moeilijk mee.

Zaak nummer drie voor wat betreft seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft zich afgespeeld op een VISTA-college in Sittard. Dit betreft de Heerlense Marijke, die dapper aan de buitenwereld wil laten weten fysiek en mentaal misbruikt te zijn.

Ze is slachtoffer van een man die eigenlijk alleen betaald werd omdat hij les moest geven, maar Marijke als slachtoffer had uitgekozen, al vanaf haar 16de levensjaar. De oud-leerlinge heeft de sekspraktijken opgeschreven, omdat dit haar beter afgaat. Ze schrijft: “Een van mijn docenten had een oogje op mij laten vallen. Hij liet me vanaf het eerste jaar herhaaldelijk weten dat hij me ‘perfect’ vond. Zei dat stille wateren diepe gronden hebben.

En zo waren er meer hints. Als jong meisje voel je je dan heel bijzonder, maar tegelijkertijd ook ongemakkelijk. In jaar 3 zat hij tijdens een schoolreis dronken naast me en begon mij seksuele vragen te stellen zoals: Op wat voor mannen val je? En: Vind je die barman niet geil?”

Deze schokkende praktijken gaan zelfs verder als Marijke is afgestudeerd. “Toen brak er een periode aan waarin hij zowel mijn fysieke als mentale grenzen overschreed, waarbij ik op een gegeven moment aangaf leed te ervaren.

Maandenlang bleef hij contact zoeken nadat er was afgesproken dit niet meer te doen. Ik moest hem zelfs plechtig beloven niets meer aan mijn moeder te vertellen nadat hij een mail van haar ontving met het dringend verzoek te stoppen.”

In augustus 2021 besluit Marijke over de kwestie melding te doen bij het VISTA-college. Die stap heeft verstrekkende gevolgen. Hierna wordt er door de school namelijk een intern onderzoek ingesteld.

De leraar mag niet meer op zijn werk verschijnen. Het onderzoek loopt nog altijd. Tot een rechtszaak is het overigens niet gekomen, omdat Marijke een schadevergoeding heeft ontvangen van de betreffende docent. Die daarmee via een omweg schuld heeft bekend.

Daaf en een vriend zijn na Paaspop mishandeld: ‘Zo gewelddadig en zinloos’

Maxime Meiland is gecanceld maar heeft wel gewoon een donderslekker lichaam!