in

Flat in Bilthoven verwoest na tweede gasexplosie, vijf brandweermannen en twee agenten gewond

Een flat in Bilthoven is vanochtend verwoest na twee gasexplosies. Daarbij zijn vijf brandweermannen en twee politieagenten (licht)gewond geraakt.

De hulpverleners zijn naar het ziekenhuis gebracht. De ravage is groot en hulpdiensten zijn massaal aanwezig op de rampplek.

Het gebied rond de explosie is ruim afgezet. Achter het lint staan veel kijkers. Ook staan er mensen die bezorgd zijn over bewoners in het flatcomplex en met hen proberen te bellen.

Rond 10.00 uur werd de brandweer naar de Weegschaal in Bilthoven gestuurd voor een gaslek. Bewoners werden geëvacueerd en opgevangen door de gemeente. Netbeheerder Stedin kwam ter plaatse om de gasleiding af te sluiten, toen een eerste explosie plaatsvond.

Tweede explosie
Een uur later was er een tweede, nog grotere explosie, waardoor meerdere woningen in het flatgebouw compleet verwoest zijn. Aan de achterkant is de schade enorm, met grote kraters in de flat.

Ook is de pui van het gehele pand naar beneden gekomen. Een speciaal team van de brandweer (Specialisme Technische Hulpverlening) onderzoekt of er instortingsgevaar is bij de andere woningen.

”Ik zat te werken. Ruim honderd meter van de flats. Mijn bureau ging een paar centimeter omhoog bij de tweede klap”
– Ed, Omwonende

Lees ook  McDonald's-medewerker met lachgasfles neergeslagen in Breda, politie zoekt deze verdachte nog

Bij die tweede explosie zijn meerdere gewonden gevallen, laat de Veiligheidsregio Utrecht weten.

Onder de gewonden zitten in ieder geval vier brandweerlieden. Zij waren allen aanspreekbaar, maar zijn met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Er heerst een macabere sfeer in de Bilthovense wijk, ziet een verslaggever ter plaatse. Oudere bewoners zijn aangedaan en kijken op tuinstoelen achter politielint naar de schade.

,,Het is ongelooflijk”, zegt bewoner Ed. ,,Ik zat te werken aan mijn bureau. Ruim honderd meter van de flats. Mijn bureau ging een paar centimeter omhoog bij de tweede klap.”

Gewonde brandweermannen
Een leger van hulpdiensten is inmiddels in de buurt actief. Als even later een gewonde brandweerman ondersteund door twee collega’s naar een ambulance wordt vervoerd, krijgt bewoonster Alie het te kwaad. ,,Ik wil weg hier”, zegt ze.

Kort daarna wordt een deel van de wijk ontruimd. Mensen worden opgevangen in een pand van corporatie SSW in Bilthoven. Een moeder troost haar huilende kind. Traumahelikopters vliegen over de wijk.

De getroffen flats zijn eveneens sociale huurwoningen van corporatie SSW. Directeur Danny Visser komt kijken.

Lees ook  Farhads lever blijkt tijdens operatie ongeschikt voor transplantatie terminale moeder

Hij wordt bijgepraat door burgemeester Sjoerd Potters, die in een persbericht van de gemeente De Bilt laat weten erg geschokt te zijn.

,,Onze aandacht gaat op dit moment uit naar de slachtoffers en de bewoners die zijn getroffen. We roepen iedereen op thuis te blijven en hulpverleners de ruimte te geven.

Op een later moment komen we met meer informatie.” Ook de burgemeester van buurgemeente Utrecht, Sharon Dijksma, laat weten geschrokken te zijn.

Botbreuken
Tijdens de persconferentie die om 16.00 uur begon vertelt Jan Hazeleger van de Veiligheidsregio Utrecht hoe vijf brandweerlieden in het gebouw waren toen ze verrast werden door de tweede explosie.

Een aantal is gewond geraakt en heeft botbreuken opgelopen. Een van de gewond geraakte hulpverleners heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten.

Directeur Danny Visser van woningcorporatie SSW zegt er alles aan te doen om de bewoners van de 28 ontruimde woningen zo snel mogelijk onderdak te geven voor vanavond.

,,Daar gaat onze eerste zorg naar uit.’’ Het is nog niet duidelijk wanneer de bewoners terug kunnen naar hun woning.

Meisje van anderhalf kritiek na aanrijding door lijnbus op zebrapad: ook oma (58) gewond

Aangehouden verdachte gaat er bij het politiebureau in Haarlem vandoor