in

Farhads lever blijkt tijdens operatie ongeschikt voor transplantatie terminale moeder

De vrees was dat het de laatste hoop was voor zijn moeder; de 19-jarige Farhad Didari uit Harderwijk lag op de operatietafel om een deel van zijn lever te doneren aan zijn doodzieke moeder.

Maar toen hij wakker werd met een snee in zijn buik, vertelden de artsen hem dat ze hem niet aan zijn lever hebben kunnen opereren.

Farhad’s galwegen lopen namelijk net iets anders dan bij de meeste mensen, waardoor de operatie te risicovol zou zijn. “Ik werd gek.”

“Ik wil mijn moeder niet kwijt”, zegt Farhad verdrietig tegen Hart van Nederland. Moeder Manzar heeft leverfalen als gevolg van een auto-immuunziekte.

Haar tijd tikt en ze heeft dringend een leverdonor nodig. Een aantal donoren heeft zich al gemeld, maar die waren niet geschikt. Mede door Manzar’s zeldzame bloedgroep (B) staat ze al drie jaar op een donorwachtlijst.

Lees ook  Zo belachelijk vies is het in de vakantiehuisjes van Peter Gillis

Een levende donorlever voor Manzar is pas geschikt als die aansluit op bloedgroepen 0 en B, van een overledene is alleen bloedgroep B geschikt.

Farhad heeft dezelfde bloedgroep als zijn moeder, en zijn lever bleek na verschillende scans geschikt.

Ondanks dat er veel risico’s zitten aan de operatie, wilde Farhad niets anders dan zijn moeder helpen. Maandag ging hij dan eindelijk onder het mes.

Operatie niet afgemaakt
Maar toen hij na de operatie wakker werd, kwam hij erachter dat dat voor niets was gebeurd.

Terwijl zijn moeder in een andere kamer al bijna klaar lag om geopereerd te worden, moesten de artsen hem vertellen dat de transplantatie niet ging lukken.

De galwegen van Farhad lopen namelijk anders dan gebruikelijk. Dat is niet schadelijk, maar dat betekent wel dat hij niet geopereerd kon worden aan zijn lever.

Lees ook  Geen coronatoegangsbewijs nodig bij kerkbezoek

“Het is alsof je de finishlijn al ziet, maar je weer helemaal terug moet naar start”, zegt hij. “Ik verwijt de artsen niks, ik was blij dat ze het hadden gezien. Het is pure pech.”

Tekort aan donoren
Farhad is nu vooral boos en verdrietig dat zijn moeder nog steeds niet geholpen is. Zeker omdat er een groot tekort is aan leverdonoren in Nederland.

In november stonden nog 94 mensen op een wachtlijst, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

De 19-jarige wil daarom een oproep doen aan potentiële donoren. “Mijn moeder is een hele sterke vrouw, maar de situatie is heel lastig. We zijn echt hopeloos en hebben een geschikte donor nodig.”

Dat verlossende woord kwam vrijdag, een donor werd alsnog gevonden en de moeder van Farhad wordt vrijdagavond alsnog geopereerd.

Marco Borsato doet aangifte tegen vrouw die hem beschuldigt van “onzedelijke betastingen”

Vrouw houdt medicijnen achter: mogelijk ernstige gezondheidsschade bij aantal patiënten