in

Familie vecht voor leven van Dilara (24): ‘Dit is een nachtmerrie waaruit we niet wakker worden’

Familieleden van de 24-jarige Dilara uit Zwolle bewegen hemel en aarde om te voorkomen dat ziekenhuis Isala dinsdagmiddag om 16.00 uur de stekker trekt uit de apparatuur die haar in leven houdt. ,,Help ons Dilara redden’’, luidt hun emotionele oproep.

Heel veel mensen kennen haar als die vrolijke en vriendelijke servicebaliemedewerker bij de Jumbo in de Zwolse wijk Holtenbroek.

Rechtenstudent Dilara Sahin, leerling aan Saxion in Deventer. Zij vecht nu, omringd door familie en vrienden, voor haar leven in ziekenhuis Isala.

Leukemie
Acute leukemie heeft haar geveld. Sinds 1 januari wordt ze kunstmatig in coma gehouden. De situatie is zo ernstig dat het ziekenhuis geen hoop meer heeft op een goede afloop en dinsdagmiddag om 16.00 uur de stekker eruit wil trekken.

De familie wil dat voorkomen en vraagt de rechtbank in Zwolle maandagmorgen in een kortgeding dat tegen te houden.

”We zitten in een nachtmer­rie en kunnen maar niet wakker worden”
– Onur, broer

,,We zitten in een nachtmerrie en kunnen maar niet wakker worden’’, zegt haar broer Onur (23).

,,We hebben al twee keer afscheid moeten nemen omdat het einde nabij leek en nu wil het ziekenhuis stoppen met behandeling omdat het medisch geen zin meer zou hebben.’’

Onur benadrukt dat de familie het ziekenhuis niet aanklaagt, niet beschuldigd en ook niet boos is op de artsen.

,,We willen dat alles wordt gedaan om haar te redden. Alle hulp is welkom, zolang de stekker er maar niet uit hoeft.’’

Reactie ziekenhuis Isala
,,Allereerst, dit is een verdrietige situatie voor de familie. Vanwege privacyregels kunnen we niet direct ingaan op de situatie van deze patiënt, maar wel op wat we in het algemeen doen in dit soort situaties’’, reageert Isala-woordvoerder Annerieke Bobbink.

Ze geeft daarbij aan dat het niet vaak voorkomt, dat het ziekenhuis wordt gedaagd in een kortgeding. De volledige verklaring staat onderaan dit verhaal.

Pijn
Dilara werd op 19 december ziek. Ze had pijn in haar botten. Ze is die dag zelf lopend het ziekenhuis ingegaan.

Uiteindelijk volgde na negen dagen de diagnose: acute leukemie. De behandelingen sloegen niet aan, volgens het artsenteam.

De specialisten schatten de kans op een goede afloop op 0,0 procent. Daarom moet in de ogen van het ziekenhuis na een bepaalde tijd de behandeling worden stopgezet. Dat betekent dat Dilara dan sterft.

Lees ook  Marktplaats-afspraak met jeugdige autodieven: verkoper in zijn rug gestoken

,,Wij hebben nog hoop, er is een kans, daar geloven we in. Misschien een andere chemokuur, of andere behandeling.

Er zijn zoveel wegen. Ze zou volgens de artsen een week geleden al overlijden. Ze vecht voor haar leven.

Dan moeten wij dat ook doen. Bovendien mag het van ons geloof ook niet wat de artsen willen’’, geeft Onur aan.

Turkije
Alle mogelijkheden zijn met de artsen overlegd, volgens Onur met alle respect naar elkaar toe. Ook is serieus, met hulp van de Turkse ambassade in Den Haag, het Turkse consulaat in Deventer en een voormalig parlementslid, gekeken naar mogelijkheden van vervoer naar een Turks ziekenhuis, waar andere regels gelden. Het bleek niet mogelijk. De toestand van Dilara is te kritiek om vervoer mogelijk te maken.

De familie laat Dilara intussen geen moment alleen. Er is ook massaal meeleven vanuit de stad. ,,Echt niet te geloven hoeveel steun we krijgen. Dat laat ook zien wat voor mooi mens Dilara is.’’

De familie kijkt met angst en beven uit naar maandag. Onur: ,,Een zwarte dag. De belangrijkste dag in mijn leven. De stekker eruit halen, voelt voor mij als het vermoorden van mijn eigen zus.’’

”Er is altijd kans op een wonder. Ook wat de gezondheid van Dilara betreft”
– Ejder Köse, advocaat

Om dat af te wenden, dient dus maandagmorgen een kortgeding bij de rechtbank in Zwolle. De familie vraagt dan aan de rechtbank om te verbieden dat Isala de behandeling stopt.

De bekende Rotterdamse advocaat Ejder Köse zal het pleidooi houden. Hij bereidt zich met twee kantoorgenoten voor op deze bijzondere zitting.

Zorgvuldig
Köse: ,,Dit is een emotionele zaak. Niemand zit hier op te wachten. Ik hoor de wanhoop in haar familie. Dilara vecht voor haar leven terwijl de artsen de hoop hebben opgegeven.

Als de familie niet voor haar vecht, zeggen ze eigenlijk ook: Dilara, geef maar op, hier kun je niet tegen opboksen. Voor mij is dat genoeg reden om alles uit de kast te halen, hoe moeilijk het ook is.’’

Ook de advocaat looft de opstelling van het ziekenhuis. ,,Ze zijn zorgvuldig tot een besluit gekomen en werken ook helemaal mee aan het kortgeding.

De artsen hebben aangegeven dat ze in ieder geval wachten met het stoppen van de behandeling tot er een uitspraak is.’’

Lees ook  Marco Borsato bevestigt relatie met Leontine: 'Het is weer aan’

De advocaat verwacht op basis van eerdere uitspraken dat de kans klein is dat hij gaat winnen. ,,Dat wordt moeilijk maar niet onmogelijk.

Feit is dat de rechtbank niet snel op de stoel van een arts gaat zitten. Er is altijd kans op een wonder. Ook wat de gezondheid van Dilara betreft. Die hoop heeft de familie nog niet opgegeven.’’

Lees hier de hele verklaring van ziekenhuis Isala over Dilara:
Woordvoerder Annerieke Bobbink: ,,Allereerst, het is een hele verdrietige situatie voor de familie. In verband met privacy kan ik niet ingaan op vragen over de situatie van deze patiënt.

Wel kan ik meer algemene informatie geven over de zorg op een intensive care in dit soort situaties.

Wanneer iemand wordt opgenomen op de intensive care, dan krijgt diegene de behandeling die hij of zij nodig heeft om te herstellen.

Een team van specialisten bekijkt welke behandeling het best passend is. Met de familie of naasten is er altijd nauw contact over de medische afwegingen en de behandeling.

Een opname op de ic heeft altijd grote impact, op de patiënt en de familie en naasten. Ook voor hen is er uitgebreide aandacht.

Met familiebegeleiding staan we familie en naasten bij tijdens deze ingrijpende en onzekere periode.

Soms is een patiënt zo ziek dat genezing niet meer mogelijk is. Dan weegt een team van artsen af of doorgaan met behandelen met herstel als doel, opweegt tegen de bijwerkingen en last die de behandeling voor de patiënt geeft.

Er kan dan worden overgegaan op een behandeling die gericht is op comfort. Ook deze afweging en de medische verwachtingen wordt altijd uitgebreid besproken met de familie van de patiënt.

Deze werkwijze hanteren alle ic’s in Nederland. In andere landen kan het traject op een ic er anders uitzien.

Ook kunnen familieleden en naasten op basis van levensbeschouwelijke overtuiging een andere werkwijze beogen.

Voor familieleden en naasten kan dit moeilijk en verdrietig zijn, zeker als er bij hen andere verwachtingen en overtuigingen leven.

Het is dan heel belangrijk om met elkaar in gesprek blijven. Vaak schakelen wij voor de begeleiding hierbij ook de hulp in van een geestelijk verzorger.’’

Vrouw (60) en jongen (9) om het leven gekomen door storm Malik in het Verenigd Koninkrijk

Linda de Mol: ‘Na gisteren besloten helemaal niets meer te zeggen’