in ,

Enschedese familie in shock na gewelddadige dood Martine (20) in Lissabon: ‘Dit kon niet goed aflopen’

ENSCHEDE – Ze kunnen het nog amper geloven, familieleden van de dit weekend om het leven gebrachte Martine Schuring ter Morsche (20) uit Enschede. Zo’n lief meisje, met nul kwaad in de zin, dood gevonden in Lissabon? „Ik heb wel eens gedacht: dit kan niet goed aflopen.”

Als hij naar haar foto kijkt, lacht Bob Schuring bijna automatisch. „Het was zo’n scheetje, een lieverd. Echt waar”, zegt de Enschedeër, terwijl ie zijn hoofd schudt. Schuring is de lievelingsoom van de in Lissabon om het leven gebrachte Martine Schuring ter Morsche. Hij voert het woord namens de familie.

In shock na fatale klap
De shock is groot, het verdriet immens. Minder dan 24 uur geleden, op dinsdagavond, kreeg de familie in Enschede de bevestiging dat hun Martine afgelopen weekend door geweld om het leven was gekomen in de Portugese hoofdstad. Twintig jaar oud werd ze slechts.

Haar vriend Damian M. – afkomstig uit Hengelo – zit vast en is zelfs al voorgeleid aan de rechtbank. Hij zou haar in een woede-explosie tegen het hoofd hebben geslagen en geschopt, met fatale gevolgen.

Het drama voltrok zich zaterdagavond in een hostel in Lissabon-centrum, waar de twee al een tijd verbleven. Omdat ze daar voor overlast zorgden, werden ze die avond door de eigenaar uit het hostel gezet, beschrijven Portugese media. Dat zou aan de basis hebben gestaan van de fatale ruzie. Martine werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis, waar ze een dag later overleed. Haar vriend Damian werd met bebloede knokkels aangetroffen.

Lief, kwetsbaar meisje
Eerste zorg van de familie is nu om het lichaam van Martine terug te krijgen naar Nederland, vertelt Bob, zodat ‘zij een waardig afscheid krijgt en wij waardig afscheid kunnen nemen’. De Twentse woonde sinds anderhalf jaar in Lissabon met haar vriend, met wie ze een turbulente relatie onderhield. Beiden werkten in een callcenter.

De familiewoordvoerder schetst een beeld van een lief, kwetsbaar, sociaal en goedgelovig meisje dat sterk werd beïnvloed door haar vriend. „Hij heeft haar gewoon gebrainwasht, geïndoctrineerd. ” Die invloed werd steeds groter, vertellen ook andere vrienden en vriendinnen. Ze trok zich steeds verder terug, en had alleen nog aandacht voor haar nieuwe lover.

Lees ook  Deze werkende McDonald’s-paal geeft je bestelling door vanuit je woonkamer!

Liefde maakt blind
Martine heeft een bijzondere achtergrond, vertelt Bob. Ze kwam op 2-jarige leeftijd als adoptiekind uit China terecht bij haar nieuwe, dolgelukkige familie in de Enschedese wijk Helmerhoek. In haar jeugd bleek langzaam maar zeker dat ze minder goed meekwam, en een erg laag IQ had, van iets boven de 50. Er werd een ‘lvb’ vastgesteld, een licht verstandelijke beperking.

Op haar 17de ging Martine begeleid wonen in een huis van Aveleijn. Het ging mis toen ze via Instagram Damian M. leerde kennen, die een jaar ouder was en in hetzelfde circuit verkeerde. Hij kreeg steeds meer invloed op haar. „Ze was helemaal verliefd, maar ja: liefde maakt blind”, zegt een vriendin die met haar samenwoonde.

Twentse vrienden van Damian – een jongen met opgeschoren haar en grote hals-tatoeage – beschrijven hem als ‘bepaald geen lieverdje’ die moeilijk gekalmeerd kon worden als hij eenmaal boos werd. Een woede-uitbarsting met dodelijke afloop hadden ze desondanks ‘niet achter hem gezocht’, zeggen twee vrienden.

‘Grove fouten’
Damian trok Martine mee in zijn plannen om naar Portugal te verkassen, tot afgrijzen van de familie. In Enschede waren er al vermoedens van geweld in de relationele sfeer. Bovendien was Damian stikjaloers. „Ze had geregeld blauwe plekken, maar dat kwam nooit door Damian beweerde ze dan”, vertelt haar vriendin.

De familie probeerde het vertrek naar Portugal te dwarsbomen, maar stuitte op ambtelijke muren omdat Martine door een gedragswetenschapper en Aveleijn capabel genoeg werd geacht. Terwijl ze volgens de familie helemaal niet zelfstandig en beslissingsbevoegd was.

„Er zijn grove fouten gemaakt door Aveleijn, dat hebben we toen al gezegd”, zegt Bob. ,,Mijn moeder (oma van Martine) is nog steeds knetterboos. Maar ja, je bent met handen en voeten gebonden zodra zo’n kind volwassen is.” Aveleijn zelf wil niet reageren op de kwestie uit privacyoverwegingen.

Laatste contact
Inmiddels is de grootste nachtmerrie van de familie werkelijkheid geworden: Martine is er niet meer, dood. Bob kan het nog altijd niet geloven, net als zijn zus Ellis – de adoptiemoeder en Willem, haar bonusvader. Zo’n lief, onschuldig, klein, teer meisje, in één klap uit het leven gerukt. Het ergste vindt Bob dat de familie het ergens aan voelde komen.

Lees ook  ’Ik lichtte mijn buurman op voor 2000 euro’

„Ik heb wel eens gedacht: dit kan niet goed aflopen”, zegt de oom, die zelf als jongerenbegeleider werkt en een speciale band met zijn nichtje onderhield. „Maar dan dacht ik niet eens hier aan. Eerder dat ze zou afglijden, of verkeerde contacten zou krijgen. Moet ik haar niet gewoon ophalen in Portugal, dacht ik wel eens. Maar ja, en dan? Ze is volwassen, ze moet het zelf willen.”

Het contact met haar familie was altijd goed, maar brokkelde sinds haar verhuizing geleidelijk af. Martine werd steeds moeilijker te bereiken. Contacten in haar WhatsApp werden zelfs geblokkeerd, vermoedelijk door Damian. Het laatste contact met het thuisfront dateert van vorige week, toen Martine appte met haar oma in Enschede-Zuid. Bob: „Ze stuurde: ‘oma ik hou van je en hoop je snel te zien.’ Zo lief. Nu denk ik: misschien is dat wel een voorteken geweest.”

23 uur per dag in eenspersoonkamer

Damian M. (21) zit sinds zaterdagavond vast in de centrale gevangenis in Lissabon. Hij is gearresteerd op verdenking van moord met voorbedachten rade.

De komende twee weken verblijft de Hengeloër 23 uur per dag in een eenpersoonskamer, een extra zware Portugese maatregel om coronabesmettingen tegen te gaan. Daarna vertrekt hij naar een andere gevangenisvleugel, mogelijk met meer celgenoten.

In de Portugese rechtspraak moet eerst de Polícia Judiciária (gerechtelijke politie) een strafrechtelijk onderzoek instellen. Pas daarna, vermoedelijk over vier tot zes maanden, kan hij worden aangeklaagd. Het is niet bekend of Damian wordt uitgeleverd aan Nederland.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt het drama in Portugal en verleent op dit moment consulaire bijstand aan nabestaanden van het slachtoffer, wat onder meer betekent dat ze in overleg treden met de lokale autoriteiten daar.

Stappenteller Jürgen Conings legde dag na verdwijning nog zo’n 800 stappen vast, daarna niets meer

Hond verdwaald op vakantie: dier legt zelf weg naar huis af van bijna 400 kilometer