in

Eitan (5) na ongeval met kabelbaan: ‘Hoi tante. Waar ben ik? Waar zijn mama en papa?’

De vijfjarige Eitan overleefde als enige het vreselijke ongeval met de kabelbaan in het Italiaanse Stresa aan het Lago Maggiore in de regio Piëmont.

Toen het jongetje uit zijn coma ontwaakte, zag hij zijn tante naast zich zitten. ‘Waar ben ik? Waar zijn mama en papa?’

Eitan Moshe Biran uit Israël ligt op de afdeling intensieve verzorging van het Regina Margherita-ziekenhuis in Turijn.

Hij werd er in een kunstmatige coma gehouden na het zware ongeval vorige zondag bij de berg Mottarone in het dorp Stresa.

Een cabine van de kabelbaan kwam daar los, gleed met een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur weer naar beneden, en werd 54 meter ver geslingerd.

De noodrem die het ongeval had moeten voorkomen, was bewust uitgeschakeld om vertragingen in de dienstverlening te voorkomen. Drie medewerkers werden intussen opgepakt.

De vijfjarige Eitan was de enige overlevende van de verschrikkelijke crash. Het ventje verloor bij het drama zijn ouders Tal (26) en Amit (30), zijn broertje Tom (2) en zijn overgrootouders Yitzhak Cohen (81) en Barbara Koninsky (71).

Lees ook  Deze problemen kom je wel eens tegen tijdens d*ggy style - zo los je ze op

In totaal kwamen er veertien mensen om het leven. Waarschijnlijk heeft papa Amit het leven van zijn zoontje gered door hem stevig vast te houden in zijn armen. Daarvoor willen de overheidsdiensten hem nu postuum eren met een medaille.

Keelpijn
Toen Eitan weer wakker werd, was zijn tante Aya (41), de zus van zijn papa, bij hem in de ziekenhuiskamer op de derde verdieping.

,,Ik heb keelpijn’’, zou hij volgens Italiaanse media hebben gezegd. En vervolgens, in haar oor, toen hij haar zag: ,,Hoi, tante. Wat doen wij hier? Waar ben ik? Waar is mama? En papa?’’

Een team van psychologen begeleidt Eitan bij zijn revalidatie. Voorlopig kreeg de jongen enkel te horen dat hij in het ziekenhuis ligt en daar enkele dagen geslapen heeft.

Lees ook  Volgens psychologen zouden moeders af en toe alleen op vakantie moeten gaan…

De artsen willen stap voor stap gaan. Ze kunnen nog moeilijk inschatten wat Eitan zelf nog weet van het ongeval.

Verwerken
Sinds donderdag kan Eitan weer zelfstandig ademen. Praten is nog lastig. Zijn toestand blijft kritiek, maar de dokters verwachten toch, op basis van de huidige ontwikkeling, dat hij snel de afdeling intensieve zal mogen verlaten. Dan wacht hem nog een lange weg om te kunnen verwerken wat er gebeurd is.

De Italiaanse regio Piëmont heeft intussen een dag van rouw afgekondigd voor de slachtoffers van het dodelijke ongeval met de kabellift.

De regionale regeringsleider Alberto Cirio heeft een decreet uitgevaardigd waarin hij de bevolking oproept zondag om 12 uur ’s middags een minuut stilte in acht te nemen.

 

Koetspaard zakt ineen op Burg en overlijdt: “Een drama. Tinka (17) was net weer aan het werk”

E-coli bacterie zit al dag in water in delen van Zuidoost-Brabant: ‘Niet uit te sluiten dat er koffie mee is gezet’