in

Eindhovense ‘voetbalscout’ filmde zeker 160 minderjarige jongens die hij ‘vieze dingen’ liet doen

Nooit zal duidelijk worden hoeveel minderjarige jongens zich lieten verleiden door een Eindhovense ‘voetbalscout’ om voor hun webcam s*ksuele handelingen te verrichten.

De politie vond 160 slachtoffers. Dat is al meer dan in welke andere zedenzaak ook, zei de officier van justitie.

Het verleiden van de jongens door zich voor te doen als voetbalscout of stout tienermeisje, en hen dan stiekem filmen, moet hem vier jaar cel kosten, waarvan de helft voorwaardelijk, zo eiste ze.

De politie vond 350 films en 500 foto’s. Maar hij heeft in de loop der jaren regelmatig alles weggegooid. Ja, er is dus veel meer geweest

Vijftig jaar lang gebeurde ‘het alleen in zijn hoofd’, maar na een paar burn-outs kon hij geen weerstand meer bieden. En ‘het ging via internet ook zo makkelijk’, zo zei hij diep beschaamd in de rechtbank.

De politie vond tussen duizenden stuks kinderp*rno 350 zelfgemaakte films en 500 foto’s. Hij bekende echter dat hij in de loop der jaren regelmatig alles heeft weggegooid. En dat hij dan later opnieuw begon. Ja, er is dus veel meer geweest.

Officier van justitie Geerte Burgers hield haar aanklacht zakelijk. De feiten spraken voor zich. Het moedwillige mis bruik, de vernederende handelingen, het was diep choquerend.

Ze eiste vier jaar cel waarvan twee voorwaardelijk met voortzetting van zijn behandeling voor pedofilie.

Tip uit de VS
De man pleegde volgens het Openbaar Ministerie zijn misdaden vanaf 2013. Vanaf 2016 kwamen meldingen binnen van voetbalclubs.

Een meldpunt in Amerika zag in 2019 dat hij, onder andere namen, kinderp*rno verspreidde. En ook PSV sloot zich aan. Dat leidde tot een inval en een arrestatie.

Lees ook  Moordverdachte Wim S. : ‘Ik heb niets te maken met de dood van Heidy’

”Hij vroeg de jongens na*kt te poseren, dan oefeningen te doen en die opdrachten gingen steeds verder”

De beelden waren schokkend. Hij vroeg jongens niet alleen na*kt te poseren. Ze moesten ook oefeningen doen zoals opdrukken. En de opdrachten gingen steeds verder, tot het inbrengen van voorwerpen.

Strikt geheim houden
Hij deed dat soms als een voetbalscout. Ze moesten zijn interesse strikt geheim houden. En hun ‘lichamelijke ontwikkeling’ tonen.

Of hij stelde zich voor als een meisje. Hij stuurde dan eerst zelf een filmpje waarin een meisje zich bevredigde en vroeg vervolgens wederdiensten.

De politie zag zo’n honderd verschillende slachtoffers, tussen de 6 en 16 jaar. Het merendeel was tussen de 11 en 13.

Twaalf jongens zijn achterhaald, zeven deden aangifte. Eentje bleek een leerling van hem: hij is leraar in het bijzonder onderwijs.

Waarom? Waarom doet zo iemand dit? Hij is p*dofiel, gaf hij toe. En heeft dat lang kunnen beheersen. ,,Het speelde zich af in mijn hoofd.”

Maar rond zijn vijftigste moest hij voor zijn ouders zorgen. Samen met zijn baan werd dat teveel en kon hij zich niet meer inhouden.

Zelfdoding
Juist als leraar moet hij hebben geweten hoe kwetsbaar zijn slachtoffers waren. Sommigen hadden het later over zelfdoding. ,,Klopt”, zei hij.

Dwang gebruikte hij niet. Maar wel bleef hij aandringen. Als de jongens klaagden over pijn zei hij: ‘Alle begin is moeilijk.’

”Veel gebeurde in het hospice waar zijn vader op sterven lag. Ook als hij bij zijn moeder was in haar verpleegte­huis zocht hij contact”

Lang ontkende hij dat hij de filmpjes verspreidde. Toch stuurde hij ze rond, om ‘nieuwe’ jongens te overtuigen.

Lees ook  Dood van Carlo (27) op Mallorca mogelijk gevolg van ‘omgestoten drankje’ in feestcafé

,,Ja, maar die had ik niet zelf gemaakt”, preciseerde hij. Toen een rechter zich afvroeg hoeveel tijd dit hem heeft gekost, zei hij dat het veel gebeurde in het hospice waar zijn vader op sterven lag. Ook als hij bij zijn moeder was in haar verpleegtehuis zocht hij contact.

Een vader vertelde dat zijn zoon een laag IQ heeft en er zo met beide voeten intrapte. ,,Welke jongen wil nu niet ontdekt worden door een scout.”

En dat zei ook officier van justitie Geerte Burgers. De man gebruikte onweerstaanbaar lokaas: iedere jongen wil profvoetballer worden.

Volgens haar stond de politie voor een hopeloze, eindeloze klus, nooit zal duidelijk worden hoeveel slachtoffers er zijn. Ook niet hoeveel er geestelijk kwetsbaar waren. Maar die zaten er welzeker tussen.

Zwaardere categorie
Het verleiden om iemand ‘vieze dingen te laten doen’ voor een camera is al strafbaar. Dat filmen tilt het naar een zwaardere categorie.

En het dan ook nog verspreiden is weer een volgende tree, al heeft hij het niet wereldwijd rondgegooid.

Het ging zo makkelijk, zei de man, maar: hij heeft er veel moeite voor gedaan, zelfs een pasje als voetbalscout vervalst, zag Burgers.

Ze kende geen zaak met zoveel slachtoffers. Vier jaar cel, waarvan twee voorwaardelijk als harde stok achter de deur zodat hij ook in therapie blijft.

De advocaat vroeg begrip voor zijn zo openhartige cliënt, die als goedmoedig en behulpzaam bekend stond.

Zie zijn langdurige hulp voor zijn doodzieke ouders, aldus de strafpleiter. Hij was al gestopt met het filmen, en ging meteen in behandeling. Hier past compassie, pleitte hij.

Vrouw (58) die overleed na val van trap zei vlak voor dood tegen hulpverleners dat ze door man geduwd is

Afghaanse tolken vrezen dat taliban wraak neemt op hun families en eisen plek op evacuatielijst