in

Einde van anderhalve meter een wassen neus? Bijna niemand deed al niet meer mee

Vandaag heeft het demissionair kabinet officieel afscheid genomen van de verplichting om anderhalve meter afstand te houden, maar een groot deel van de samenleving had dat allang gedaan. 40 procent van de Nederlanders hield zich niet meer aan de regel.

Dat blijkt onderzoek van het Hart van Nederland-panel ondeer ruim 4.800 mensen. Het overgrote deel van de Nederlanders, 73 procent, is blij met het afschaffen van de afstandsregel. 23 procent vindt het afschaffen echter te vroeg. “Het virus is niet weg en zal weer veel mensen treffen. Daarom hadden de regels nog een poosje moeten doorgaan en geen versoepeling”, luidt een reactie.

Lees ook  Vermiste Bo (22) uit Winterswijk teruggevonden: ‘Ze is in goede gezondheid’

Vertrouwen daalt
Het vertrouwen in het coronabeleid van de regering neemt weer een duikvlucht. Steunde rond de versoepelingen in juli nog 43 procent van de mensen het beleid, is dat nu gezakt naar 33 procent steun. 61 procent steunt het coronabeleid niet. “Het beleid is erg tegenstrijdig, waardoor het nog steeds lijkt dat het kabinet maar wat doet”, reageert een respondent.

Een voorbeeld daarvan is het horecabeleid. Dat nachtclubs en discotheken weer open mogen maar om middernacht dicht moeten is zinloos, vindt 81 procent van de deelnemers aan het panel. Mensen vinden toch wel een manier om elkaar op te zoeken, is het idee. Bovendien vinden mensen het sluitingstijdstip willekeurig gekozen. “Alsof er voor die tijd geen besmettingen komen! Als je zo ver versoepeld doe dan niet zo kinderachtig”, luidt een van de kritieken. Toch ziet 16 procent er wel heil in en verwacht dat er dan toch meer mensen thuis blijven.

Lees ook  Corona-uitbraak in gevangenis Zaanstad: 700 gevangenen in lockdown

Lichaam gevonden tijdens zoektocht naar vermiste zeiler op Lauwersmeer

Brandweerman die werd opgeroepen voor ongeval vindt zijn ‘prachtige’ dochter dood in autowrak