in

‘Einde pandemie in zicht, Covid-19 wordt als seizoensgriep’

Goed nieuws: de coronapandemie in Europa kan wel eens beëindigd worden dankzij de omikronvariant. Directeur Hans Kluge van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt over een ‘pandemisch eindspel’, waarna Covid-19 als een seizoensgriep wordt.

Kluge schat dat omikron tegen maart 60 procent van de Europeanen heeft besmet. En dat is goed nieuws, want zodra de huidige, door omikron gedomineerde golf in Europa afneemt, volgt mogelijk een maandenlange periode van wijdverbreide immuniteit en dus weinig nieuwe besmettingen.

Lees ook  RIVM: 200 duizend mensen testten positief in 1 week

Die luwte is volgens de WHO-directeur te danken aan vaccinatie, het feit dat veel mensen de ziekte hebben gehad en een lagere gevoeligheid voor het virus als het weer warmer wordt. Als het tegen het einde van het jaar kouder wordt, keert Covid-19 terug, maar niet als pandemie, gelooft Kluge. ,,Het is aannemelijk dat de regio op weg is naar een soort pandemisch eindspel.”

Lees ook  De relatie met je mama kan té goed zijn: dochter en moeder onthullen hoe ze samen pikante dingen doen

Dat laatste baseert Kluge op de relatief milde aard van de omikronvariant, waarvan is aangetoond dat men er over het algemeen minder ziek van wordt dan van de deltavariant.

Daardoor verandert Covid-19 geleidelijk van een pandemie in een beter beheersbare endemische ziekte zoals seizoensgriep. Wel houdt Kluge een slag om de arm. ,,Dit virus heeft ons meer dan eens verrast, dus we moeten heel voorzichtig zijn.”

Zwerfhond redt vermist meisje (10) tijdens koude nacht in sneeuwstorm: “Ik heb hem urenlang geknuffeld om het zelf warm te krijgen”

Vrouw ziet tijdens rijden enorme spin in auto en ontdekt dat ze nakomelingen heeft achtergelaten